Voeding dreigt duurder te worden door nieuwe bureaucratische wensen van het Europees Parlement donderdag 12 mei: Verplichte herkomstetikettering. Een meerderheid riep zojuist op om verplicht de herkomstlanden te registreren van de ingrediënten van zuivel, salades, worsten en andere vleeswaren.
Een slecht besluit, reageert Annie Schreijer-Pierik (Europarlementslid voor CDA): "Hoe moet een slager dat gaan bijhouden voor elke gehaktbal? Dit is onhaalbaar en onbetaalbaar", zegt Schreijer. "Met voedselveiligheid heeft dit niets te maken, die is al geregeld. Dit is dubbele bureaucratie."
Schreijer hoopt en verwacht dat de onzinnige oproep niet wordt uitgevoerd: "Onze Frans Timmermans (de EU-commissaris voor Beter Regelgeving) maakt vast gehakt van dit slechte plan.
Doe dit de consument niet aan. Die wil geen duurder voedsel, blijkt ook uit onderzoek door de Europese Commissie hierover. Dit voorstel gaat ten koste van de consument, de voedingssector en de veehouders." Verplichte vermelding van nationale herkomstlanden past ook helemaal niet in de Europese interne markt, vindt Schreijer. “Dit voorstel neigt naar economisch protectionisme.”
Ook Jan Huitema, Europarlementariër VVD, heeft tegen verplichte herkomstetikettering gestemd: "Dit is een voorbeeld van Brusselse regelzucht die alle doelen voorbij schiet. Ik heb mij hiertegen verzet. Zo zullen verwerkers nieuwe productielijnen moeten opzetten, om nog niet te spreken van de ellenlange etiketten. Het leidt tot extra administratieve rompslomp, extra controles, hogere kosten en dus hogere consumentenprijzen. Een hogere prijs die de consument er niet altijd voor wil betalen. Dit voorstel is een oplossing voor een niet bestaand probleem. Sommige fabrikanten zetten al vrijwillig op het etiket waar de ingrediënten vandaan komen om zich te kunnen onderscheiden van andere producten. Consumenten kunnen daardoor al bewerkte voedingsmiddelen kopen, waarop de herkomst van de ingrediënten vermeld staat. Daar is geen extra EU wetgeving voor nodig."
Bron: Europees Parlement - 12-05-2016
Bron: © Europees Parlement