De toekomst van ons voedsel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De toekomst van ons voedsel

  • 10 mei 2016

Eind april werd door de Groep ‘Diverse Werkzaamheden’ van de EESC (European Economic and Social Committee) in Den Haag een conferentie georganiseerd  over onder andere voedselproductie en duurzaamheid en gezonde voedselconsumptie. 

De Groep Diverse Werkzaamheden van de EESC wist in Den Haag een brede groep belanghebbenden bij elkaar te brengen;. Luca Jahier, voorzitter van de Groep, verwelkomde deskundigen op het gebied van landbouw, duurzame voedselproductie en landgebruik, vertegenwoordigers van instellingen, vakbladen, fabrikanten en milieuactivisten. Gezamenlijk werd er gedebatteerd over de toekomst van ons voedsel: ‘hoe komen we van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid?’ Het doel van de bijeenkomst: te komen tot een gezonde en duurzame productie en consumptie van voedsel. Want over één punt is men eensgezind: er moeten oplossingen komen voor het voedselvraagstuk ‘hoe kan de noodzakelijke aanvoer van gezond, veilig, en betaalbaar voedsel zo slim mogelijk gecombineerd worden met het op duurzame wijze beheren van natuurlijke hulpbronnen (om zo het milieu te beschermen én overproductie te voorkomen). 

Aanbevelingen

De aanbevelingen die de debatten tijdens de conferentie hebben opgeleverd, zijn gericht aan het voorzitterschap van de Raad van de EU. Eind mei staat er een informele bijeenkomst gepland onder de Europese ministers van Landbouw. Tijdens die bijeenkomst is er aandacht voor ‘food for the future and the future of food’. De aanbevelingen beslaan drie hoofdthema’s: 

- De bescherming van de gezondheid van consumenten (o.a. verbeter de samenstelling van producten: minder zout, vet en suiker en stel doelen met instemming van de consument, milieu- en  brancheorganisaties; Investeer in bewustwording en het maken van gezonde keuzes met voorlichtingscampagnes en stimuleer  heldere, onafhankelijke en betrouwbare productinformatie; Ondersteun het sluiten van strikte afspraken tussen bedrijven: zorg voor het verbeteren van de voedselveiligheid en het bestrijden van voedselfraude). 

- De bescherming van het milieu (o.a.: ontwikkel duidelijke indicatoren voor de evaluatie van de milieu-impact van succesvolle schone landbouwproductie, visserij en consumptie; Investeer in betere landbouw- en opslagtechnieken, gebruikmakend van nieuwe technologieën; Verminder afval en verschuif naar een circulaire economie.)

- Bescherming van prijzen en het inkomen van boeren om de huidige machtsverhoudingen in de keten te veranderen, moeten boeren weer een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Daarvoor is het o.a. belangrijk dat de onderhandelingspositie terugkomt bij de primaire producenten en consumenten; Stimuleer korte supply chains, alternatieve voedselnetwerken en lokale landbouwsystemen; Sluit handelsovereenkomsten waarin tarieven worden vastgesteld die rekening houden met milieu- en klimaatimplicaties.

Stap voor stap

Luca Jahier verklaarde: "Dit zal allemaal niet van de ene op de andere dag lukken. De veranderingen moeten stap voor stap worden genomen. Maar het is duidelijk dat verandering nodig is, gewenst én mogelijk is. Wij willen graag bijdragen aan één (of meer!) stappen voorwaarts."

Bron: © EESC