Alternatieve eiwitten sleutel tot snelle CO2-reductie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Alternatieve eiwitten sleutel tot snelle CO2-reductie

  • 30 januari 2023

Alternatieve eiwitten zijn een van de drie ‘superhefbomen’ die de wereld kunnen helpen om snel koolstofvrij te worden, aldus een rapport dat eind januari 2023 werd gepresenteerd op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. 

Het rapport beschrijft een hefboom als een kleine ingreep die een groot effect kan hebben. "Superhefbomen" verminderen niet alleen de uitstoot in één belangrijke sector, maar ondersteunen ook snellere veranderingen in andere delen van de economie. 

Alternatieve eiwitten

Alternatieve eiwitten kunnen een omslagpunt bereiken. Drie daarvan hebben een groot potentieel: eiwitten op basis van planten, micro-organismen en dierlijke cellen. Prognoses voorspellen dat elk van deze eiwitten in verschillende stadia een omslagpunt bereikt: plantaardig eiwit (2023); eiwit uit micro-organismen (2025); eiwit uit dierlijke cellen (2032).

Wereldwijd is de oplossing een nichemarkt, waarbij alternatieve eiwitten in 2020 2% van de markt voor dierlijke eiwitten vertegenwoordigen. In sommige regio's is de oplossing gevorderd tot het stadium van early adopter.

  • Europese verkoop steeg met ~50% in 2 jaar (2018-2020)
  • Amerikaanse verkoop steeg met 72% (vs. 2019), 3x sneller dan de totale voedselverkoop
  • China's plantaardige markt ($910m) was groter dan die van de VS ($684m) in 2018 en zal naar verwachting 20-25% per jaar groeien.

Uit analyses blijkt dat alternatieve eiwitten op koers liggen om in 2035 een marktaandeel van ~10% te bereiken, maar beleids- en technologische veranderingen kunnen de acceptatie opdrijven tot ~20%.

Omslagpunt

Het omslagpunt kan worden bereikt zodra plantaardige alternatieven qua kosten gelijk zijn aan dierlijke eiwitten en even aantrekkelijk zijn (smaak, textuur, voeding). Openbare aanbestedingen (bijvoorbeeld in scholen, ziekenhuizen en overheidsdiensten) kunnen een krachtige hefboom zijn om het gebruik van deze producten te vergroten, waardoor de emissies van de veehouderij dalen en naar schatting 400-800 miljoen hectare land vrijkomt, wat overeenkomt met 7-15% van de huidige landbouwgrond in de wereld. Dit zou de stimulans voor ontbossing verminderen en meer land vrijmaken voor koolstofopslag en biodiversiteit.

De andere twee superhefbomen zijn: mandaten voor de verkoop van elektrische voertuigen en mandaten die het gebruik van "groene ammoniak" bij de productie van landbouwmeststoffen verplicht stellen.

Lees het volledige rapport 'The breaktrough effect: How to trigger a cascade of tipping points to accelerate the net zero transition'
Systemiq.earth

Bron: Systemiq