Bonen in brood: een revolutionair idee?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bonen in brood: een revolutionair idee?

  • 31 januari 2023

Onderzoekers en koks van de universiteit van Reading willen Britse consumenten en voedselproducenten ertoe aanzetten over te schakelen op brood met fababonen (beter bekend als tuinbonen), waardoor het gezonder wordt en minder schadelijk voor het milieu. Het driejarige project "Raising the Pulse" is officieel van start gegaan.

Vijf teams van onderzoekers van de universiteit van Reading werken nu samen met burgers, boeren, de industrie en beleidsmakers om een van de grootste veranderingen in het Britse voedsel in generaties tot stand te brengen. Dit is door het verhogen van peulvruchten in het Britse dieet, met name fababonen, vanwege hun gunstige groeiomstandigheden in het Verenigd Koninkrijk en de duurzame voedingsverbetering die zij bieden.

Hoewel zij een uitstekend alternatief vormen voor de alomtegenwoordige ingevoerde sojaboon, die momenteel als verbeteraar in brood wordt gebruikt, gaat het overgrote deel van de in het VK geteelde fababonen momenteel naar diervoeder. Onderzoekers optimaliseren de duurzaamheid en de voedingskwaliteit van de in het VK geteelde bonen, om de landbouwers ertoe aan te zetten sommige gronden waar tarwe wordt verbouwd, om te schakelen naar fababonen voor menselijke consumptie.

Fababonen zijn bijzonder rijk aan gemakkelijk verteerbare eiwitten, vezels en ijzer, voedingsstoffen die in Britse diëten laag kunnen zijn. Maar de meeste mensen zijn niet gewend fababonen te koken en te eten, wat een grote uitdaging vormt. Professor Julie Lovegrove leidt het onderzoeksprogramma "Raising the Pulse". Zij zegt: "We moesten lateraal denken: Wat eten de meeste mensen en hoe kunnen we hun voeding verbeteren zonder dat ze hun dieet hoeven te veranderen? Het voor de hand liggende antwoord is brood!"

Voordat er producten kunnen worden getest, moeten de bonen worden geteeld, geoogst en gemalen. "Raising the Pulse" wil ook deze fasen verbeteren. Onderzoekers zullen rassen kiezen of kweken die zowel gezond als hoogproductief zijn, goed werken met de bodem om de opbrengst te verbeteren via stikstofbacteriën, de milieueffecten van de teelt van fababonen te beperken, plannen te maken voor het veranderende klimaat en nog veel meer.

Reading.ac.uk

Bron: University of Reading