Afvalfonds pleit voor een Minister van Circulaire Economie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Afvalfonds pleit voor Minister van Circulaire Economie

  • 15 februari 2024

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft een dringende boodschap voor de Nederlandse politiek: we hebben een minister van Circulaire Economie nodig. In een recente brandbrief gericht aan de nieuwe informateur en de Tweede Kamer pleit het fonds voor een hogere prioriteit voor de circulaire economie en het aanpakken van grondstoffenschaarste. Hoewel Nederland al een voortrekkersrol vervult op dit gebied, is verdere versnelling van de overgang naar een circulaire economie essentieel, vooral gezien de huidige tijdgeest.

Een circulaire economie biedt tal van voordelen, waaronder milieuwinst, verminderde afhankelijkheid van olieproducerende landen en versterking van de Nederlandse economie. Om deze voordelen te realiseren, is een robuust investeringsklimaat cruciaal. Dit vereist een gecoördineerde en centrale aanpak vanuit de politiek, wat alleen mogelijk is met de benoeming van een minister van Circulaire Economie.

Het Afvalfonds Verpakkingen speelt al bijna 11 jaar een essentiële rol in het bevorderen van een circulaire economie. Als verantwoordelijke voor de inzameling en recycling van verpakkingen op de Nederlandse markt, inclusief het statiegeldsysteem, draagt het fonds jaarlijks €1,2 miljard bij aan de circulaire economie.

Het fonds doet vijf concrete voorstellen voor een toekomstig coalitieakkoord:

  • Benoem een minister van Circulaire Economie.
  • Besteed meer aandacht aan de uitvoerbaarheid van regelgeving.
  • Werk toe naar uniforme inzameling van huishoudelijk PMD.
  • Vergroot de recyclecapaciteit in Nederland.
  • Investeer meer in innovatie in sortering en recycling.

Deze voorstellen vormen een solide basis voor een effectief beleid dat de transitie naar een circulaire economie in Nederland zal versnellen.

Lees de volledige brief

Afvalfondsverpakkingen.nl

Bron: Afvalfonds Verpakkingen