Afvalfonds beloont duurzame verpakkingskeuzes
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Afvalfonds beloont duurzame verpakkings­keuzes

  • 02 oktober 2023

Het Afvalfonds Verpakkingen onthulde op 2 oktober een nieuwe aanpak: tariefdifferentiatie 2.0, om producenten en importeurs aan te moedigen gerecycled plastic in hun verpakkingen te gebruiken. Dit innovatieve systeem heeft als doel de cyclus van verpakkingen te sluiten, waarmee Nederland zich positioneert als een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid in de verpakkingsindustrie.

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds, is ambitieus. “Onze vernieuwde tariefdifferentiatie is een cruciale stap richting onze visie voor 2050: 100% fossielvrije en circulaire verpakkingen die mens en milieu niet schaden.”

Gunstig tarief

In de kern komt tariefdifferentiatie neer op een simpel, maar krachtig principe: hoe duurzamer de verpakking, hoe lager het tarief dat producenten en importeurs betalen voor de recycling ervan. Vanaf 1 januari 2024 zullen verpakkingen gemaakt van gerecycled plastic of die gemakkelijk recyclebaar zijn, profiteren van een gunstiger tarief. Aan de andere kant zullen verpakkingen met een lagere duurzaamheidsscore een hoger tarief tegenkomen.

Laagste tarief voor herbruikbare verpakkingen

Herbruikbare verpakkingen worden gezien als het toppunt van duurzaamheid en worden daarom beloond met het laagste tarief. Zoals Klein Lankhorst opmerkt, "Herbruikbaarheid is de toekomst. Het staat boven recycling in de hiërarchie van duurzaamheid."

Tariefdifferentiatie is niet nieuw voor het Afvalfonds; het werd al in 2019 geïntroduceerd. De 2.0-versie is echter een verfijning en stimuleert bedrijven om hun verpakkingen stapsgewijs te optimaliseren. Dit kan zijn door de keuze voor een bepaald type plastic of door het aanpassen van etiketten, met als doel de verpakking beter recyclebaar te maken.

Stapsgewijs

De introductie van dit systeem is het resultaat van uitgebreid overleg met belanghebbenden, waaronder producenten, importeurs en recyclers. De boodschap is duidelijk: samenwerken is de sleutel. Het Afvalfonds Verpakkingen is vastbesloten om nauw samen te werken met de sector om een soepele overgang naar dit nieuwe tariefsysteem te waarborgen, met een duidelijke focus op het bevorderen van duurzaamheid.

Afvalfondsverpakkingen.nl

Bron: Afvalfonds Verpakkingen