In een recent rapport van het CBS wordt onthuld dat Nederland voorop loopt als de grootste EU-importeur van producten gelinkt aan ontbossing met de Nederlandse voedingsindustrie als hoofdgebruiker. Van soja tot palmolie en cacao, de lijst is lang en de impact significant. Maar wat gebeurt er met al deze geïmporteerde producten?
In 2022 overtrof Nederland alle andere EU-landen in de import van goederen uit niet-EU-landen die geassocieerd worden met ontbossing. Ondanks de verhoogde aandacht van de Europese Raad in mei, die regelgeving vaststelde om de handel en consumptie in ontbossingsproducten tegen te gaan, blijft de vraag groot.
Wat opvalt is dat het merendeel van deze producten, na import in Nederland, uiteindelijk weer elders belandt. De voedingsindustrie is hierin marktleider. Ze gebruikt 41% van deze producten, waarbij een aanzienlijk deel, 79%, na verwerking weer geëxporteerd wordt. Naast de voedingsindustrie zijn ook de papier-, bouw- en meubelindustrie belangrijke spelers, maar hun focus ligt voornamelijk op hout.
De belangrijkste buiten-EU leverancier van deze risicoproducten is Brazilië met in 2022 een waarde van 3,2 miljard euro aan voornamelijk soja en hout. Andere belangrijke landen zijn de VS (soja en hout), Ivoorkust (cacaobonen) en Aziatische landen zoals China (hout), Indonesië en Maleisië (palmolie).
Binnen de EU haalt Nederland het meeste hout en houtproducten uit landen als Duitsland, België en Zweden. Interessant is dat deze houtimport zelfs de totale waarde van alle andere ontbossingsgerelateerde producten overtreft.
Bron: CBS