Aardappelsector zet in op waterreductie en duurzaamheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Aardappel­sector zet in op waterreductie en duurzaamheid

  • 02 juli 2024

Agristo, Aviko, Duynie, Lamb Weston en Peka Kroef bundelen hun krachten in een nieuwe samenwerking gericht op duurzaamheid. Deze bedrijven richten zich op de implementatie van technieken die het waterverbruik in de aardappelverwerkende industrie verminderen en de valorisatie van nutriënten maximaliseren. Het gezamenlijke doel is om duurzaam te opereren en zo een positieve impact op het milieu te maken.

Ondanks hevige regenbuien in de afgelopen wintermaanden blijft er grote zorg over het drinkwaterverbruik. De beschikbaarheid van grondwater staat onder druk door zeer droge zomers, toenemend waterverbruik door bevolkingsgroei en een groeiende economie. Waterbedrijven en lokale overheden in Noord-Brabant hebben daarom maatregelen genomen om het tekort aan te pakken. Deze maatregelen omvatten waterbesparing, verbetering van infrastructuur voor wateropslag en -behandeling en het zoeken naar alternatieve drinkwaterbronnen, zoals het hergebruik van gezuiverd afvalwater.

Innovatie in de aardappelsector

De aardappelsector gebruikt water voor diverse processen, zoals wassen, transporteren, stoomschillen, snijden en blancheren. Daarnaast wordt water gebruikt voor het koelen van machines en het reinigen van processen. De afgelopen jaren zijn er al veel stappen gezet om dit waterverbruik te reduceren, onder andere door hergebruik van water als koelwater en voor het reinigen van processen. Door innovatieve en milieuvriendelijke methoden te implementeren, kan het waterverbruik nog verder worden verminderd en de impact op het milieu worden geminimaliseerd.

Circulaire economie in actie

Een ander aspect van deze samenwerking is het winnen van waardevolle inhoudsstoffen uit proceswater. Deze stoffen kunnen dienen als grondstof voor toepassingen zoals diervoeder of nieuwe voedingsproducten, wat voedselverspilling vermindert. Door continue monitoring van inhoudsstoffen ontstaat er beter inzicht in de concentraties en kansen voor veilig hergebruik van water. Het uiteindelijke doel is een gezamenlijk project te ontwikkelen waarin technologieën worden getest die bijdragen aan drinkwaterreductie en inhoudsstofwinning. Dit project staat gepland voor de tweede helft van 2024 en draagt bij aan een circulaire economie waarin duurzaamheid en innovatie centraal staan.

agrifoodinnovation.nl

Bron: Agrifood Innovation