6 Aandachtspunten bij het kopen van een stoomketel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

6 Aandachts­punten bij het kopen van een stoomketel

  • 19 september 2023

Is uw bedrijf toe aan een nieuwe stoominstallatie? Dan is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot de aankoop van een stoominstallatie. Stoomketels zijn een investering, die voor een lange periode passend moeten zijn. 

1. Stoombehoefte vaststellen

Allereerst is van belang dat u weet hoeveel stoom u nodig heeft. Daarnaast is het belangrijk om vast te stellen hoe vaak u stoom nodig hebt. Bij een lage frequentie is het huren van een stoomketel misschien een betere oplossing. Tot slot adviseren wij om na te denken over de potentiële stoombehoefte op de lange termijn. 

2. Herkomst stoominstallatie 

Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden is bepalend voor de levensduur van een stoominstallatie. Daarom is het uitermate belangrijk dat onderhoud kan worden uitgevoerd door een betrouwbare partner met de juiste kennis van het merk stoomketel waar u over beschikt en ook eventuele onderdelen van uw stoominstallatie kan inkopen en vervangen. 

3. Manier van stoomopwekking

Verduurzaming van energiebehoefte is een belangrijk onderwerp in de industrie. Er is geen overvloed aan goedkope energie meer zoals een aantal jaren geleden. Belangrijke ontwikkelingen die invloed hebben op de aanschaf van een stoominstallatie. Stoom opwekken kan namelijk met gas of diesel, maar ook al tientallen jaren met elektriciteit. 

4. Juiste type stoom bepalen

De kwaliteit van de stoom, kan invloed hebben op de kwaliteit en veiligheid van het uiteindelijke voedingsmiddel. Stel dus eerst vast of een bepaalde stoomkwaliteit voor uw productie gewenst of vereist is. Het type stoomkwaliteit heeft weer invloed op de uitwerking van de stoominstallatie. 

5. Uitzoeken subsidiemogelijkheden

Wanneer er zicht komt op het type stoominstallatie dat uw bedrijf gaat aanschaffen, kunt u ook nagaan of er subsidiemogelijkheden zijn waar u voor in aanmerking komt. Lees het uitgebreide artikel met voorbeelden op de website van Scharff Techniek.

6. Integratie in de reguliere werkzaamheden

Het uitvoeren van onderhoud en keuringen na de installatie zijn belangrijk vanwege veiligheid en om de levensduur van de stoomketel te bevorderen. Scharff Techniek helpt u om zicht te krijgen op de werkzaamheden die dienen te worden uitgevoerd aan een stoominstallatie.

7. Stoomketel kopen

Ons doel is dat u, voor uw specifieke productie, de juiste stoomketel of thermische olieketel kiest. Scharff Techniek heeft meer dan 40 jaar ervaring in de stoomtechniek en is daarmee een ervaren partner op het gebied van stoom. Neem contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek