Nieuw onderzoek brengt verontrustende data aan het licht: de meerderheid van de Europeanen wordt blootgesteld aan niveaus van Bisphenol A (BPA) die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. BPA, dat in veel alledaagse voorwerpen zit - van voedselverpakkingen tot drinkwaterleidingen - wordt nu uitvoerig bestudeerd.
Volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) toont een bijgewerkt onderzoek aan dat de blootstelling aan BPA onder Europeanen aanzienlijk hoger is dan wat als veilig wordt beschouwd. Opzienbarend is dat gegevens van een uitgebreide EU-biomonitoringstudie laten zien dat vrijwel elke deelnemer uit 11 EU-landen is blootgesteld aan deze onveilige niveaus.
Leena Ylä-Mononen, de uitvoerend directeur van het EEA, uit haar zorgen: “Bisphenol A vormt een veel groter gezondheidsrisico dan we eerder hadden ingeschat. De inzichten uit het recente EU-onderzoek naar humane biomonitoring zijn duidelijk, en we moeten onze inspanningen opvoeren om de gezondheid van onze burgers te beschermen.”
De alomtegenwoordigheid van BPA in consumentenproducten is verontrustend. Voornamelijk krijgen mensen BPA binnen via voedsel- en drankverpakkingen. Een recente evaluatie van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) benadrukt deze zorg en wijst erop dat ingeblikt voedsel voor alle leeftijdsgroepen de belangrijkste bron van BPA is. De bevindingen zijn ontnuchterend: zelfs in minuscule doses kan BPA ons immuunsysteem aantasten. Daarbovenop zijn andere gezondheidsproblemen zoals endocriene verstoring, verminderde vruchtbaarheid en allergische reacties gelinkt aan blootstelling aan BPA.
De nieuwste biomonitoringgegevens, die de conclusie van de EFSA ondersteunen, onthullen dat ondanks inspanningen om de blootstelling aan BPA sinds 2015 te reguleren en verminderen, de niveaus in menselijke urinemonsters zorgwekkend hoog blijven. Deze studie biedt een concreet inzicht in de mate van BPA-blootstelling, gemeten vanuit diverse bronnen.
Voor meer informatie over de alarmerende bevindingen over BPA, raadpleeg het gedetailleerde rapport van het EEA, 'Blootstelling van de mens aan Bisphenol A in Europa'.
Bron: Europees Milieuagentschap