Drie Belgische voedingsfabrieken winnen ‘Factory of the Future’-award
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

3 Belgische voedings­fa­brieken bekroont tot ‘Factory of the Future’

  • 14 februari 2024

Drie vooraanstaande voedingsfabrieken in Vlaanderen zijn onlangs geëerd met de prestigieuze 'Factory of the Future Awards', die werden uitgereikt door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Waals viceminister-president Willy Borsus (MR). De laureaten van dit jaar zijn Cargill, Danone en haar dochteronderneming Alpro. Deze erkenning is een ode aan de meest geavanceerde en toekomstgerichte productiefaciliteiten in België.

Cargill, gevestigd in Wevelgem, Danone in Rotselaar en Alpro, ook in Wevelgem, behoren tot de tien bekroonde fabrieken die hun inzet voor vooruitgang en innovatie hebben bewezen. De 'Factory of the Future Awards', nu voor de tiende keer uitgereikt, zijn een gezamenlijk initiatief van technologiefederaties Agoria, Sirris, industriefederaties zoals Fevia en andere organisaties.

Digitalisering en duurzaamheid

Deze bekroningen belonen bedrijven die voorop lopen in digitalisering, automatisering en het optimaliseren van hun productieprocessen om efficiëntie te verhogen en verliezen te minimaliseren. Danone viel dit jaar tweemaal in de prijzen, waarvan één keer voor haar locatie in Rotselaar en één keer voor Alpro. Vooral Alpro's initiatieven zoals de 'Technical Academy' en waterhergebruikinstallatie werden geprezen.

Duurzaam transport en CO2-reductie

Danone's Vlaamse sites hebben grote stappen gezet in digitalisatie en duurzaam transport, waardoor ze hun impact op het milieu aanzienlijk verminderen. Bijvoorbeeld, transport per binnenschip naar de haven van Antwerpen heeft Danone in staat gesteld om op jaarbasis duizenden vrachtwagenritten te besparen. Aan de andere kant heeft Cargill in Izegem haar CO2-uitstoot met 10 procent weten te verminderen sinds 2021, dankzij strategische keuzes in hun supply chain.

Toekomstperspectief

Deze erkenningen benadrukken niet alleen de innovatiekracht van deze voedingsfabrieken, maar onderstrepen ook hun toewijding aan duurzaamheid en vooruitgang. Met een netwerk van 65 toekomstgerichte productiebedrijven in België, blijft de sector streven naar verdere optimalisatie en vooruitgang, zowel technologisch als op het gebied van duurzaamheid.

Vilt.be

Bron: VILT