Microplastics in bodems: eerste consistente risicobeoordeling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Microplastics in bodems: eerste consistente risicobe­oor­deling

  • 13 februari 2024

Microplastics in de bodem vormen een complex probleem, met risico's die moeilijk te bepalen zijn. Onderzoekers van het Spaanse instituut IMDEA Water en Wageningen University & Research hebben echter voor het eerst een ecologische risicobeoordeling uitgevoerd die aangeeft dat er inderdaad risico's te verwachten zijn.

Dr. Paula Redondo-Hasselerharm van IMDEA Water benadrukt: "Onze bezorgdheid over plastic begon in oceanen, gevolgd door rivieren en meren. Nu kijken we ook naar de bodem." Microplastic-afval wordt wereldwijd aangetroffen in bodems en de verwachting is dat de uitstoot in de komende jaren zal toenemen, waardoor het risico groter wordt voor bodemorganismen.

Verschillende deeltjes, verschillende bronnen

Onderzoeker Prof. Dr. Bart Koelmans legt uit: "Studies hebben vaak appels met peren vergeleken. De diversiteit van microplasticdeeltjes in bodems maakt vergelijkingen moeilijk. Wij corrigeren dit door een methode toe te passen die rekening houdt met deze verschillen." Dr. Redondo-Hasselerharm voegt toe: "We zagen dat plasticdeeltjes verschillen voor verschillende bronnen van microplastic, zoals achtergrondvervuiling of vervuiling door compost of slib. Dit resulteerde in vier verschillende risicobeoordelingen."

Risicobeoordeling van microplastic

De meeste bodems wereldwijd tonen nog geen risico, maar op sommige locaties is de blootstelling hoger dan de effectdrempel. Met de toenemende hoeveelheid microplastics kan dit aantal toenemen. Het publiek en beleidsmakers vragen om beoordeling van de risico's van plastic afval. Kwantitatieve methoden zoals deze bieden waardevolle inzichten en helpen bij het informeren van het publiek.

Wageningen University & Research werkt aan de ontwikkeling van tools voor risicobeoordeling van nano- en microplastic in verschillende milieus en voor de menselijke gezondheid.

Wur.nl

Bron: WUR