10 belangrijke tips voor borging voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

10 belangrijke tips voor borging voedselvei­ligheid

  • 01 juni 2022

Goed reinigbare machines zijn een eerste vereiste om problemen te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Hoe kies je de voor jouw best passende machine? ABB’s whitepaper ‘Voedselveiligheid’ helpt bedrijven op weg. 

Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie willen het reinigen efficiënt en grondig kunnen uitvoeren. Gladde, ronde of hellende oppervlakken verdienen daarom de voorkeur om ophoping van vloeistoffen of producten te voorkomen. De toegepaste producten moeten bovendien voldoen aan de juiste classificaties en certificeringen. De inbreng van machinebouwers, OEM’s en system integrators is daarbij van grote waarde voor de voedselveiligheid.

Maar ook de voedingswensen van consumenten zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Dat vraagt speciale aandacht voor machines en systemen die worden ingezet in de voedingsmiddelenindustrie. 

Chemische, fysische en microbiologische gevaren

Machines en systemen voor de voedingsmiddelenindustrie moeten niet alleen veilig en flexibel zijn, maar onder alle omstandigheden ook voldoen aan de hoge eisen voor voedselveiligheid. Voor bedrijven, OEM’s en system integrators in de voedingsmiddelenindustrie geldt dan ook uitgebreide wet- en regelgeving. Wat niet op het etiket staat wil je immers ook niet in het product hebben. Daarbij worden chemische gevaren, microbiologische gevaren en fysische gevaren onderscheiden. 

EHDG & HACCP

Voedselverwerkers zijn bovendien verplicht om een HACCP-plan op te stellen en rekening te houden met EHDG. Die benoemen gevaren en geven aan hoe de daaraan verbonden risico’s worden beheerst. Ook voor voedselveilige machines worden bijzondere eisen gesteld aan de (veiligheids)componenten die worden toegepast. Daarbij wordt een afgewogen mix van opbouw, functionaliteit, configuratie en bereikbaarheid gecombineerd met het gebruik van de juiste materialen en componenten. Ook hiervoor gelden de EHEDG-richtlijnen. Daarin wordt bijvoorbeeld voorgeschreven hoe machines en onderdelen beschermd moeten zijn tegen vloeistof en stof en bescherming moeten bieden tegen condensatie en corrosie in zware omgevingen. Gaat het om toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen of worden bijzondere eisen gesteld aan duurzaamheid, dan gelden nog eens extra voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden.

Whitepaper Voedselveiligheid

Het stappenplan alsook de eisen waar u als eindklant rekening mee moet houden als het om voedselveiligheid gaat en de betekenis van EHEDG, HACCP en andere wet- en regelgeving op uw processen komen samen in de whitepaper Voedselveiligheid. Meer weten over een voedselveilige productieomgeving? Download dan hier de whitepaper ‘Voedselveiligheid’.

Oplossingen voor voedselproducenten

De whitepaper ‘Voedselveiligheid’ is een fraai voorbeeld van de oplossingen en kennis die ABB biedt voor voedselveilige productieomgevingen. Als innovatieve technologiepartner werken we nauw samen aan machines, systemen en oplossingen die niet alleen veilig en flexibel zijn, maar ook voldoen aan strenge voedselveiligheidseisen.

Download whitepaper

Bron: ABB