Zuivelindustrie op koers om CO2-emissie te reduceren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zuivelin­dustrie op koers om CO2-emissie te reduceren

  • 05 juli 2024

De Nederlandse zuivelindustrie is vastberaden om haar CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen tegen 2030. Uit een recent rapport van KWA bedrijfsadviseurs blijkt dat de sector goed op weg is om haar reductiedoelstellingen te behalen. De bevindingen tonen aan dat de geplande maatregelen de zuivelindustrie in staat stellen om een substantiële bijdrage te leveren aan de nationale CO2-reductiedoelen.

CO2-reductielijn en energiebesparingsplannen

Het rapport schetst een theoretische CO2-reductielijn voor de zuivelindustrie, gebaseerd op actuele doelstellingen en relevante Europese en nationale wet- en regelgeving. Deze lijn richt zich op de scope 1 emissies, voornamelijk afkomstig van aardgasverbranding in zuivelfabrieken. De energiebesparingsplannen van de zuivelfabrieken zijn naast deze theoretische lijn gelegd. De vergelijking laat zien dat de fabrieken in 2030 in lijn liggen met de reductiedoelen. Dit bevestigt dat de sector op koers ligt om haar bijdrage te leveren aan de nationale klimaatdoelstellingen.

Uitdagingen en randvoorwaarden

Hoewel de vooruitzichten positief zijn, staan de zuivelfabrieken voor aanzienlijke uitdagingen. De belangrijkste maatregelen voor CO2-reductie betreffen proceswarmte en elektrificatie. Deze vereisen echter een goede infrastructuur voor alternatieve brandstoffen zoals groene elektriciteit. Daarnaast zijn er vergunningen nodig voor de aanleg van nieuwe kabels en de ombouw van fabrieken, wat complexe procedures met zich meebrengt. Bovendien brengen de maatregelen hoge kosten met zich mee, en blijft het onzeker of subsidies voldoende zullen zijn om de onrendabele top te dekken.

Verkleinen van ecologische voetafdruk

De Nederlandse zuivelindustrie staat wereldwijd bekend om haar kwaliteit en innovatie. Ook op het gebied van duurzaamheid trekt Nederland veel aandacht. Verschillende zuivelbedrijven delen hun ervaringen en initiatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze verhalen geven inzicht in de stappen die worden gezet binnen de zuivelfabrieken om een duurzame toekomst te waarborgen.

Nzo.nl

Bron: NZO