‘Zoete’ zuursels verminderen toegevoegde suikers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

‘Zoete’ zuursels verminderen toegevoegde suikers

  • 13 May 2019

Chr. Hansen lanceert Sweety® Y-1: het eerste zuursel ter wereld die zuivelproducenten in staat stelt van nature zoetere producten te maken en tegelijkertijd minder suiker toe te voegen.

Gezondheidsorganisaties, overheden en retailers stellen doelen om de suiker in voedingsmiddelen te verminderen, terwijl consumenten zich steeds meer richten op het suikergehalte, op zoek naar gezonde en natuurlijke producten die goed smaken. Dit betekent dat zuivelproducenten druk ervaren om toegevoegde suikers in hun producten te verminderen, vooral in yoghurt.

"Zuivelproducenten voegen vaak suiker aan hun producten toe om de smaak van nazuring te compenseren en de juiste balans te vinden tussen zoet en zuur. Met onze nieuwe gepatenteerde cultuur is de nazuring erg laag, waardoor de behoefte aan toegevoegde suikers afneemt, "zegt Jessica Bentley, commercieel ontwikkelingsmanager, Fresh Dairy bij Chr. Hansen.

Maak gebruik van de natuurlijke zoetheid in melk

Sweety® Y-1 is een innovatief zuursel dat de natuurlijke creatie van zoetheid mogelijk maakt door het benutten van de eigen grondstof van melk - lactose.

"Door gebruik te maken van wat van nature beschikbaar is in melk en door onze expertise op het gebied van zuursels toe te passen, hebben we een zuursel ontwikkeld die een zoetere smaak mogelijk maakt dan andere zuursels," legt Kim Soerensen, senior principal scientist, Bacterial Physiology bij Chr. Hansen.

Sweety® Y-1 is een zuursel gebaseerd op Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus stammen. Het kan de bestaande suikers in melk omzetten, meer van de lactose gebruiken en glucose produceren - wat zorgt voor een grotere zoetheidsintensiteit. Dit betekent dat u minder suiker kunt toevoegen en toch hetzelfde zoete product kunt krijgen, wat resulteert in een gezonder productaanbod.

Laat uw yoghurt gedurende de gehele houdbaarheid zoet blijven met een clean label

Met Sweety® Y-1, brengt Chr. Hansen een baanbrekende innovatie naar de zuivelmarkt. Het zuursel stelt fabrikanten in staat om te voldoen aan moderne markttrends en de vraag van consumenten naar gezond voedsel door de toegevoegde suiker te verminderen zonder de goede smaak van het product in gevaar te brengen.

"Sweety® Y-1 is een mild zuursel met een superieure pH-stabiliteit. Hierdoor kunnen zuivelproducenten producten maken die de hele houdbaarheid hun zoetheid behouden. Als eerste en enige bedrijf om een dergelijke innovatie te lanceren, verwachten we veel interesse en zijn we verheugd om met onze klanten aan de slag te gaan", legt Bentley uit.

Het gebruik van Sweety® Y-1 zuursels bij de productie van gefermenteerd zuivelproducten stelt zuivelproducenten in staat om:

₋ Verbeter zoetheid door de bestaande suiker in melk om te zetten
₋ Behoud de zoete smaak tijdens de houdbaarheid met een zeer lage nazuren
₋ Maak natuurlijke en clean label producten zonder het gebruik van kunstmatige zoetstoffen

"Bij Chr. Hansen, zijn we toegewijd aan het verbeteren van voeding en gezondheid - niet alleen voor deze generatie, maar voor de komende generaties. Om dit te doen, leveren we actief een bijdrage aan de wereldwijde VN-doelen, waaronder doel nummer drie: een goede gezondheid en welzijn. Sweety® Y-1 past perfect in deze agenda door de bronnen van de natuur te gebruiken voor het produceren van goed smakende gefermenteerde zuivelproducten met minder toegevoegde suikers, waardoor een gezonde levensstijl wordt bevorderd ", besluit Bentley.

Bron: © Chr. Hansen