MAGNET-model WUR helpt EU bij voedselverspilling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

WUR's MAGNET draagt bij aan strijd tegen voedselver­spilling

  • 18 juli 2023

De Modular Applied General Equilibrium Tool (MAGNET), ontwikkeld door Wageningen Economic Research, speelt een cruciale rol bij het analyseren van de effecten van voedselverspilling in de EU. Met de voedselverspillingsmodule kunnen onderzoekers de gehele afvalstroom modelleren, van oogst tot consumptie, om gericht afvalbeleid op te stellen.

De studie 'Assessing the Economic, Social and Environmental impacts of food waste reduction targets', uitgevoerd voor het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie, berekende de impact van verschillende verminderingsscenario's: 12%, 23%, en 41% in de toeleveringsketen.

Minder voedselverspilling leidt tot jaarlijkse besparingen van 220-720 euro voor EU-huishoudens en verlaagt voedselprijzen, bijv. groenten (-4%) en fruit (-2%). Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 16% van de totale broeikasgasuitstoot in de EU. Vermindering kan 108 miljoen ton CO2-equivalenten besparen. De EU kan daarnaast haar voedselexport concurrerender maken en binnenlandse vraag compenseren door verminderde behoefte aan voedselproductie dankzij minder verspilling.

Initiatieven in 20 landen, zoals schoolprogramma's en bewustwordingsprojecten, bespaarden al 265 duizend ton voedsel.

Om de bijdrage van de EU aan deze mondiale doelstelling te versnellen, heeft de Europese Commissie doelstellingen voorgesteld om voedselverspilling in de EU te verminderen. Deze moeten in 2030 door de lidstaten zijn bereikt. In dat jaar moet er 10% minder voedselverspilling zijn bij de verwerking en productie van voedsel en 30% minder verspilling in de detailhandel en bij consumptie.

Het MAGNET-model biedt beleidsmakers waardevolle inzichten om voedselverspilling te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor de EU

Wur.nl

Bron: WUR