Vanaf 10 maart biedt Wageningen University & Research een nieuw mastervak aan: Precision Fermentation. In acht weken leren studenten hoe micro-organismen en cellen gebruikt kunnen worden om functionele eiwitten te produceren voor voeding, zoals diervrije kaas en kweekvlees. Door de toenemende vraag naar experts in dit vakgebied wil de universiteit studenten een unieke specialisatie meegeven.
Volgens universitair docent Bioproceskunde Mark Bisschops draait het vak om het hele proces, van concept tot eindproduct. “De studenten moeten zich vanaf het begin bedenken welke kwaliteiten en eigenschappen zo’n product moet hebben,” legt hij uit. Vervolgens leren ze hoe een micro-organisme aangepast wordt en op grote schaal gekweekt kan worden.
Steeds meer start-ups en grote bedrijven richten zich op precisiefermentatie, met een focus op kweekvlees en zuiveleiwitten. “Maar doordat het veld zo nieuw is, zijn die mensen nog nergens echt getraind,” zegt universitair hoofddocent Food Quality and Design Etske Bijl. “Onze studenten ontwikkelen nu de unieke vaardigheden die zulke bedrijven zoeken. Dat biedt kansen op de arbeidsmarkt.”
Wageningse wetenschappers hebben al jaren expertise op dit gebied. “Het is vrij zeldzaam dat al die expertise bij elkaar zit én de wetenschappers elkaar weten te vinden,” stelt universitair hoofddocent Food Process Engineering Julia Kepler. WUR combineert kennis over bioprocess engineering, food process engineering en food quality design, waardoor studenten een compleet beeld krijgen van precisiefermentatie.
Het vak combineert hoorcolleges met gastsprekers uit de industrie, zoals Those Vegan Cowboys. In theoretische opdrachten ontwerpen studenten een micro-organisme en stippelen ze het productieproces uit. Daarnaast werken ze in een practicum met een genetisch aangepaste gist in een bioreactor. “Het doel is om de micro-organismen zo te voeden dat ze zoveel mogelijk eiwit maken,” zegt Bisschops. “Elk groepje bepaalt zijn eigen strategie en uiteindelijk vergelijken we de resultaten.”
Meer dan vijftig masterstudenten hebben zich al ingeschreven, met achtergronden in onder andere voedseltechnologie, procestechnologie en moleculaire biologie. Naast Precision Fermentation introduceerde WUR ook de vakken Cultivated Meat and Seafood en Becoming Food: Cellular Agriculture Beyond the Lab, als onderdeel van het Nationaal Groeifonds-project Cellulaire Agricultuur, gecoördineerd door de stichting Cellulaire Agricultuur Nederland.
Bron: Wageningen University & Research