Gematigde groei voor voedingsindustrie in 2025
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Gematigde groei voor voedings­in­du­strie in 2025

  • 11 februari 2025

De voedingsindustrie verwacht een productiegroei van 1% in 2025, aldus Thijs Geijer, econoom Food & Agri bij ING. De koopkracht van consumenten trekt weer aan, wat de vraag naar voedingsmiddelen ondersteunt. Tegelijkertijd zet de krimp van de veestapel druk op productievolumes bij zuivelverwerkers en slachterijen.

Krimp van veestapel remt vlees- en zuivelproductie

Zuivel- en vleesverwerking vormen samen ongeveer een derde van de totale productiewaarde in de voedingsindustrie. De gefaseerde krimp van de veestapel, deels veroorzaakt door opkoopregelingen, leidt tot een daling in het binnenlandse aanbod van grondstoffen zoals melk, varkens en runderen. In de melkveehouderij wordt een krimp van 100.000 koeien verwacht, wat neerkomt op ruim 6% van het totaal. Hoewel dit niet altijd direct tot lagere melkaanvoer leidt, lijkt een daling van meerdere procenten in 2025 aannemelijk door het stoppen van hoogproductieve bedrijven. Ook in de vleessector wordt een stevige daling van 10-15% in het varkensaanbod verwacht, wat leidt tot lagere productievolumes bij slachterijen.

Prijsstijgingen afgevlakt, grondstoffen blijven schommelen

De grote hausse van prijsverhogingen in de voedingsindustrie is afgezwakt. Het aantal producenten dat verdere prijsverhogingen overweegt, ligt nu rond het langjarig gemiddelde. De wereldmarktprijzen van tarwe, koffie en cacao blijven echter volatiel. Een lagere melkaanvoer ondersteunt de melkprijzen in Nederland, al wordt dat effect deels gedempt door een groeiende melkproductie elders in Europa.

Personeelstekort en robotisering als blijvende trends

Uit een recente CBS-enquête blijkt dat bijna 60% van de voedings- en drankenproducenten belemmeringen ervaart bij het vinden van personeel. Voor een kwart van de bedrijven vormt dit de grootste zorg, mede door een tekort aan geschikte kandidaten en mensen met de juiste scholing. De oplopende loonkosten maken investeringen in automatisering en robotisering aantrekkelijker. Inmiddels worden ruim 4.700 robots ingezet in de Nederlandse voedingsindustrie, waarmee de sector binnen Europa koploper is, aldus ING.

Ing.nl

Bron: ING