Welke technologie is nodig om insecten te kweken?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Welke technologie is nodig om insecten te kweken?

  • 26 september 2023

Meelwormen kweken: Equans Refrigeration schetst de vereisten aan een kweekinstallatie.

Met de toenemende vraag naar alternatieve eiwitten wordt de kweek van insecten steeds lucratiever. Gert Boersma, projectleider bij Equans Refrigeration, schetst de vereisten aan een kweekinstallatie voor meelwormen. 

“Een kweekinstallatie voor meelwormen moet simpel gezegd vijf dingen kunnen: koelen, verwarmen, ontvochtigen, bevochtigen en lucht verversen. Niks anders dan de energiezuinige systemen voor klimaat- en luchtbehandeling die we als Equans Refrigeration al decennialang leveren aan bedrijven in de voedselverwerkende industrie.”

Stabiele condities 

“In de kweekruimte staan duizenden bakjes vol meelwormen opgestapeld. Het is de kunst om de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de luchtverdeling in de ruimte zo homogeen mogelijk te houden. Hoe stabieler het klimaat, hoe stabieler de kweek. Dat luistert erg nauw. Elk bakje in de ruimte heeft immers zijn eigen microklimaat. Om zo gelijkmatig mogelijke condities in de kweekruimte te creëren is een geavanceerd luchtverdeelsysteem nodig. Bij Equans simuleren we de luchtverdeling eerst op een computer. Zo toetsen en optimaliseren we de luchtstroom in snelheid en richting. Elke worm krijgt daarmee wat het nodig heeft.”

Ventileren zonder schommelingen

“Meelwormen prefereren per levensfase – dus als made, worm, pop of kever – andere comfortcondities. Dat maakt de klimaatsturing extra uitdagend. Daarnaast produceren ze warmte en CO2. Om die CO2 af te voeren moet de kweekruimte geventileerd worden met buitenlucht. Afhankelijk van de buitenluchtcondities vraagt dat om de kweekruimte extra te verwarmen, te koelen, te bevochtigen of juist te ontvochtigen.”

Productie sneller en goedkoper

“Zijn de meelwormen na 8 tot 11 weken volgroeid, dan kunnen ze verwerkt worden in humane voeding en diervoeding. Meelwormen kweken is sneller, goedkoper en milieuvriendelijker dan vlees produceren. Bedrijven die willen starten met de kweek ervan, of bijvoorbeeld een bestaande kippenstal willen ombouwen tot insectenstal, kunnen vrijblijvend contact opnemen met Equans Refrigeration voor meer informatie.”

Bron: Equans Refrigeration