Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Een restje eten dat te lang in de koelkast staat. Melk die nét over de datum is. Een kapje brood dat niemand wil. De meeste Nederlanders gooien dit zonder aarzeling weg. Maar zien ze dit ook als verspilling? Volgens nieuw onderzoek van het Voedingscentrum lopen de meningen uiteen.
Bijna iedereen vindt het verspilling om aardbeien met beurse plekken of een halve avocado weg te gooien. Ook restjes van het avondeten direct in de prullenbak gooien, wordt door 83% van de Nederlanders als verspilling gezien. Maar als datzelfde restje een paar dagen in de koelkast heeft gestaan, ziet slechts de helft het nog zo. Melk weggooien die over de datum is? 41% vindt dat géén verspilling, 48% juist wél.
Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 33 kilo voedsel per persoon per jaar. Toch denkt 81% dat ze minder verspillen dan anderen. Dat beeld strookt niet met de realiteit. De meest verspilde producten zijn brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel.
Veel verspilling is te voorkomen. Door bijvoorbeeld porties beter af te meten met een keukenweegschaal of Eetmaatje, restjes op ooghoogte te bewaren of producten te labelen met tape. Voorraad controleren vóór het boodschappen doen helpt ook. En wie weet wat THT en TGT betekenen, weet beter wanneer iets echt niet meer veilig is om te eten.
Bron: Voedingscentrum
Vakblad Voedingsindustrie is een project van b2b Communications BV
© COPYRIGHT 2025 VOEDINGSINDUSTRIE | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Powered by Wallbrink Crossmedia © 2025
Een abonnement kost € 80,- exclusief 9% BTW per jaar.
Wij werken conform de privacywetgeving. Na uw aanmelding ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas nadat u deze link heeft aangeklikt bent u geregistreerd als ontvanger van de nieuwsbrief. Vindt u de mail niet in uw inbox, kijk dan ook bij ongewenste e-mail.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec