Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Boerderijen die rauwmelkse kaas produceren, moeten scherp blijven op STEC. Dat adviseert BuRO na een risicobeoordeling van deze ziekteverwekkende E. coli-variant in niet volledig gerijpte kazen. Wordt STEC aangetoond in enig stadium van productie of rijping, dan mag de kaas niet zonder verdere beheersmaatregelen worden verhandeld.
BuRO adviseert om kazen vlak na rijping te blijven controleren. In de praktijk wordt bij Boerenkaas op dag 12 van de rijping gecontroleerd, onder andere op voedselveiligheid. Vaak rijpt de kaas daarna verder. Volgens de sector sterft STEC tijdens die rijping af. BuRO stelt dat die aanname niet met zekerheid is te onderbouwen.
Het Controle Orgaan voor Kwaliteits Zaken (COKZ) vond STEC in 4% van de bemonsterde rauwmelkse kazen. Tijdens productie kan het aantal bacteriën toenemen. Tijdens rijping neemt dat aantal weer langzaam af, maar ook na volledige rijping kan STEC nog aanwezig zijn. Daarmee blijft consumptie een risico.
Volgens BuRO is er geen standaardcriterium vast te stellen dat garandeert dat STEC volledig afsterft in kazen zoals Boerenkaas. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig. Producenten kunnen volgens het advies wel studies aanleveren, op basis van Verordening (EG) Nr. 2073/2005, om aan te tonen dat hun kaas na volledige rijping niet meer onveilig is.
Bron: NVWA
Vakblad Voedingsindustrie is een project van b2b Communications BV
© COPYRIGHT 2025 VOEDINGSINDUSTRIE | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Powered by Wallbrink Crossmedia © 2025
Een abonnement kost € 80,- exclusief 9% BTW per jaar.
Wij werken conform de privacywetgeving. Na uw aanmelding ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas nadat u deze link heeft aangeklikt bent u geregistreerd als ontvanger van de nieuwsbrief. Vindt u de mail niet in uw inbox, kijk dan ook bij ongewenste e-mail.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec