VWS neemt signalement Voeding en Gezondheid in ontvangst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

VWS ontvangt signalement 'Voeding en Gezondheid'

  • 25 oktober 2023

We leven langer, maar zijn ook zwaarder en kampen steeds vaker met chronische ziektes. De sleutel tot verandering? Voeding. Maar ondanks haar cruciale rol, schiet de kennis soms tekort. Op 25 oktober zette het Ministerie van VWS een belangrijke stap naar verandering door het signalement ‘Voeding en Gezondheid: Investeren in de basis voor voedingsbeleid’ te ontvangen.

Dit rapport, een samenwerking van ZonMw, RIVM, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, benadrukt het belang van voeding in ons beleid. Onze huidige voedingsrichtlijnen, zoals de Schijf van Vijf, zijn voornamelijk gebaseerd op onderzoeken bij gezonde jongeren. Dit laat een kennislacune achter voor de groeiende oudere en zwaardere bevolking. Het is daarom cruciaal om onderzoek te verrichten dat de huidige voedingsrichtlijnen uitbreidt, zodat ze meer representatief zijn voor alle Nederlanders.

Onderzoeksprogramma voedingsonderzoek

De Gezondheidsraad speelt een centrale rol in het opstellen van deze richtlijnen. Ze bieden aanbevelingen over essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, op basis van internationale standaarden en wetenschappelijke literatuur. Echter, gezien de huidige bevolkingssamenstelling, vragen specifieke groepen zoals ouderen en zwangeren om extra aandacht.

Het antwoord? Een robuust onderzoeksprogramma, waarvoor ZonMw pleit, gericht op het herdefiniëren en verfijnen van onze voedingsrichtlijnen. Deze diepgaande kennis stelt instanties zoals de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum in staat om hun adviezen te perfectioneren, resulterend in een gezondere Nederlandse samenleving.

In de kern is het duidelijk: voeding is onmisbaar voor de gezondheid van Nederland. En met de juiste kennis en onderzoek kunnen we een toekomst creëren waarin elke Nederlander zich optimaal gevoed en gezond voelt.

Zonmw.nl

Bron: ZonMw