Voedselverspilling in 2019 met 8% gedaald
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselver­spilling in 2019 met 8% gedaald

  • 09 maart 2022

De totale hoeveelheid voedselverspilling in de hele Nederlandse voedselketen is in 2019 zo’n 8% gedaald ten opzichte van 2018. Dit is voor het eerst een significante daling ten opzichte van voorafgaande jaren. In 2019 bedroeg de totale voedselverspilling per hoofd van de bevolking tussen de 88 en 138 kilogram, in 2018 was dit tussen de 96 en 149 kg, dit blijkt uit de Monitor voedselverspilling update 2009-2019 van dinsdag 8 maart 2022.

Voedselverspilling bij huishouders

De consument verspilde de afgelopen jaren steeds minder; in 2019 was dat 17% minder ten opzichte van 2016. De verspilling bij huishoudens wordt elke drie jaar gemeten aan de hand van een nauwkeurige afvalsorteeranalyse. Een nieuwe meting staat gepland voor 2022. Als de huidige dalende lijn wordt doorgezet is het gestelde doel, 50% minder voedselverspilling in 2030, haalbaar.

Voedselverspilling in de keten

De totale verspilling in Nederland in de hele keten wordt jaarlijks berekend op basis van afval- en veevoerstatistieken. Tussen 2009 en 2018 was de verspilling gelijk gebleven. De 2019 update laat voor het eerst een significante daling zien, toe te wijzen naar onder meer weersomstandigheden, verbeterde data inzichten en daling van verspilling bij huishoudens.

Deze monitor geeft een beeld tot en met het jaar 2019, daarom is het nog te vroeg om het effect van de genomen maatregelen in de nationale agenda Samen Tegen Voedselverspilling die in 2018 is gestart al terug te zien in de cijfers, stelt Staghouwer.

Bekijk de ‘Monitor Voedselverspilling update 2009-2019’

Bron: Ministerie van LNV