Voedselverspilling: 127 kg per inwoner in de EU in 2020
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselver­spilling: 127 kg per inwoner in de EU in 2020

  • 02 november 2022

In 2020 werd in de EU ongeveer 127 kilogram (kg) voedselafval per inwoner geproduceerd. Huishoudens produceerden 55% van de voedselafval, goed voor 70 kg per inwoner. De overige 45% was afval dat hogerop in de voedselvoorzieningsketen ontstond. De hoeveelheid voedselafval van huishoudens is bijna tweemaal zo groot als de hoeveelheid voedselafval van de sectoren primaire productie en vervaardiging van levensmiddelen en dranken (14 kg en 23 kg per inwoner; respectievelijk 11% en 18%), sectoren waarin strategieën bestaan om voedselafval te verminderen, bijvoorbeeld met het gebruik van afvalstromen als bijproducten. Restaurants en cateringdiensten waren goed voor 12 kg voedselafval per persoon (9 %), terwijl de detailhandel en andere distributie van levensmiddelen de sector was met de minste voedselafval (9 kg; 7 %); het effect van de COVID-19-sluitingen op deze twee sectoren wordt echter nog geanalyseerd.

Hoeveelheid voedselafval op EU-niveau

Op EU-niveau bedroeg de totale in 2020 gemeten hoeveelheid voedselafval bijna 57 miljoen ton. Voedselafval van huishoudens vertegenwoordigde meer dan 31 miljoen ton. De tweede sector qua aandeel was de verwerkende industrie, waar de hoeveelheid gemeten voedselafval iets meer dan 10 miljoen ton bedroeg. Het resterende deel, een kwart van de totale voedselverspilling, was afkomstig van de primaire productiesector (6 miljoen ton), restaurants en cateringdiensten (meer dan 5 miljoen ton) en de detailhandel en andere distributie van levensmiddelen (meer dan 4 miljoen ton).

Ec.europa.eu

Bron: Eurostat