Voedselprijsindex ging in 2021 met 28,1% omhoog
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedselprijsindex ging in 2021 met 28,1% omhoog

  • 07 januari 2022

De FAO voedselprijsindex bedroeg in 2021 gemiddeld 125,7 punten, dat is een stijging van maar liefst 28,1% ten opzichte van 2020, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Alleen in het jaar 2011 was de index met 131,9 punten nog hoger. Dat was de hoogste index sinds 1961 toen de FAO begon met het berekenen van de index om het niveau en de ontwikkeling van voedselprijzen aan te geven.

De FAO berekent iedere maand een prijsindex voor voedsel en kijkt daarbij naar de ontwikkeling in prijzen voor vlees, zuivel, graan, plantaardige olie en suiker.

De FAO-index van de graanprijzen bereikte in 2021 zijn hoogste jaarniveau sinds 2012 en lag gemiddeld 27,2 procent hoger dan in 2020, waarbij maïs met 44,1 procent steeg, tarwe met 31,3 procent, maar rijst met 4,0 procent daalde.
De prijsindex voor plantaardige olie bereikte in 2021 een historisch hoogtepunt, met een stijging van 65,8 procent ten opzichte van 2020.
Voor 2021 als geheel steeg de FAO-suikerprijsindex met 29,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot zijn hoogste niveau sinds 2016.
De FAO vleesprijsindex was over 2021 12,7 procent hoger dan in 2020.
De FAO zuivelprijsindex lag in 2021 gemiddeld 16,9 procent hoger dan in 2020.

fao.org

Bron: FAO