De wereldvoedselprijzen hebben in maart 2022 een aanzienlijke sprong gemaakt en hun hoogste niveau ooit bereikt, doordat oorlog schokken over de markten voor basisgranen en plantaardige oliën heeft verspreid, meldde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De voedselprijsindex van de FAO bedroeg in maart gemiddeld 159,3 punten, een stijging met 12,6% ten opzichte van februari, toen de index al het hoogste niveau sinds 1990 had bereikt.
Graanprijsindex: De graanprijsindex was in maart 17,1 procent hoger dan in februari, als gevolg van grote prijsstijgingen voor tarwe en alle grove granen.
Rijstprijsindex: De prijsindex voor rijst veranderde in maart maar weinig ten opzichte van februari en lag daarmee nog steeds 10 procent onder het niveau van een jaar eerder.
Prijsindex voor plantaardige olie: De prijsindex voor plantaardige olie steeg met 23,2 procent, gedreven door hogere noteringen voor zonnebloemolie.
Suikerprijsindex: De suikerprijsindex steeg 6,7 procent ten opzichte van februari. Hogere prijzen voor ruwe olie waren een drijvende factor.
Prijsindex vlees: De prijsindex voor vlees steeg in maart met 4,8 procent en bereikte een recordhoogte, aangevoerd door de sterk gestegen prijzen voor varkensvlees. Ook de internationale pluimveeprijzen stegen na uitbraken van vogelgriep.
Prijsindex zuivel: De zuivelprijsindex steeg met 2,6 procent en was 23,6 procent hoger dan in maart 2021, doordat de noteringen voor boter en melkpoeder sterk stegen als gevolg van een forse toename van de importvraag.
De FAO heeft ook haar nieuwe Cereal Supply and Demand Brief uitgebracht, met daarin een prognose voor de wereldwijde tarweproductie in 2022 van 784 miljoen ton, een stijging van 1,1 procent ten opzichte van 2021. In die raming is rekening gehouden met de verwachting dat ten minste 20 procent van het Oekraïense winterareaal, met name wintertarwe, wellicht niet zal worden geoogst. De productievooruitzichten voor grof graan blijven gunstig in Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika.
De FAO heeft haar prognose voor de wereldhandel in granen in het lopende verkoopseizoen verlaagd tot 469 miljoen ton, wat neerkomt op een daling ten opzichte van het niveau van 2020/21. Verwacht wordt dat de Europese Unie en India de uitvoer van tarwe zullen opvoeren, terwijl Argentinië, India en de VS meer maïs zullen verschepen, wat het verlies aan uitvoer gedeeltelijk zal compenseren.
Bron: FAO