Voedingsindustrie sleutel tot duurzame voedselvoorziening
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedings­in­dustrie sleutel tot duurzame voedselvoor­ziening

  • 14 juni 2023

Een groeiende wereldbevolking voeden op een duurzame manier vereist dringende actie van beleidsmakers en voedingsindustrieën. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, dat benadrukt dat zij de sleutel in handen hebben om gezonde voeding binnen de grenzen van de planeet mogelijk te maken.

Fundamentele veranderingen in onze voedselsystemen zijn essentieel om het voeden van 9 tot 10 miljard mensen te realiseren. Echter, een gebrek aan consensus en coördinatie tussen maatschappij, overheid, wetenschap en voedingsindustrie belemmert de overgang naar gezonde en ecologisch duurzame voedingspatronen.

Lokale factoren

In de recente publicatie "Towards healthy and sustainable diets for the 21st century: importance of social-cultural and economic considerations" in PNAS, tonen onderzoekers aan dat transitiestrategieën rekening moeten houden met lokale factoren zoals voedselprijzen, smaak en sensorische aspecten. Bovendien moeten overheden en voedingsbedrijven verantwoording afleggen aan de samenleving.

Het onderzoek benadrukt ook dat een breder perspectief nodig is, waarbij sociaal-culturele en economische aspecten worden geïntegreerd in het streven naar ecologische duurzaamheid en gezondheid. Lokale oplossingen moeten worden geïdentificeerd en effectieve werkwijzen opgeschaald.

Beleidsmakers en grote particuliere bedrijven hebben een cruciale rol te vervullen door hun macht te gebruiken om de voedselproductie, -verwerking en -distributie te transformeren. Alleen op die manier kunnen duurzame keuzes algemeen beschikbaar en betaalbaar worden gemaakt. Het is tijd voor daadkrachtige actie, omdat beloften alleen niet voldoende zijn.

Wur.nl

Bron: WUR