Voedingsindustrie minder optimistisch over omzetgroei
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedings­in­dustrie minder optimistisch over omzetgroei

  • 06 juni 2023
  • Door: Ron Duijkers

Ondernemers in de voedingsindustrie zijn minder positief gestemd over de verwachte omzetgroei in het tweede kwartaal van 2023 in vergelijking met het voorgaande jaar. Slechts 16 procent van de ondernemers verwacht nu een stijging, terwijl dit percentage vorig jaar bijna 30 procent was, dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.

De spijsoliën- en vettenindustrie laat de grootste afname zien in omzetverwachtingen, terwijl de visverwerkende industrie juist iets optimistischer gestemd is. Bovendien is het aantal ondernemers dat verdere prijsstijgingen verwacht fors gedaald in bijna alle branches van de voedingsindustrie.

Visverwerkende industrie

De visverwerkende industrie is de enige branche waarin een groeiend aantal ondernemers een omzetstijging voorziet. Daarentegen hebben de spijsoliën- en vettenindustrie de grootste daling doorgemaakt, met een afname van 50,3 procent naar 17,9 procent in omzetoptimisme.

Prijsgroei zwakt af

Daarnaast is er een algemene afname in het aantal ondernemers dat prijsstijgingen verwacht. Het percentage is gedaald van bijna 75 procent vorig jaar naar 27,2 procent dit jaar. De diervoederindustrie en de groente- en fruitverwerkende industrie hebben het hoogste percentage ondernemers dat prijskrimp verwacht.

Lagere personeelsgroei

Ook de verwachte personeelsgroei in de voedingsindustrie neemt af. Slechts 4,0 procent van de ondernemers voorspelt een stijging in het tweede kwartaal van 2023, in vergelijking met 12,1 procent in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Bezettingsgraad licht afgenomen

De bezettingsgraad van de voedingsindustrie is licht afgenomen van 82,8 procent naar 82,0 procent in het lopende kwartaal. De spijsoliën- en vettenindustrie had de hoogste bezettingsgraad (90,2 procent), terwijl de visverwerkende industrie de laagste bezettingsgraad had (77,3 procent).

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023