Voedingscentrum past Schijf van Vijf-criteria aan
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedings­cen­trum past Schijf van Vijf-criteria aan

  • 17 juli 2024

Ontbijtgranen, vis en plantaardige zuivelalternatieven kunnen nu anders beoordeeld worden in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum heeft de criteria herzien om beter aan te sluiten op de actuele wetenschappelijke inzichten en het aanbod in winkels.

Voor ontbijtgranen geldt nu een zoutlimiet van 0,69 gram per 100 gram, in plaats van het eerdere criterium van geen toegevoegd zout. Dit betekent dat volkoren graanontbijt met een kleine hoeveelheid zout, zoals Brinta, nu wel binnen de Schijf van Vijf valt. De suikerlimiet is verscherpt: van maximaal 16 gram suiker per 100 gram naar geen toegevoegde suikers. Hierdoor staan krokante muesli's met toegevoegde suiker niet meer in de Schijf van Vijf, maar muesli's met granen, noten en rozijnen wel.

Vis

Visproducten bevatten vaak veel zout. Het was eerder lastig om hiervoor een goed criterium op te stellen, maar dankzij nieuwe gegevens is dit nu mogelijk. Vis mag niet meer dan 2,5 gram zout per 100 gram bevatten om in de Schijf van Vijf te blijven. Dit geldt onder andere voor ansjovis uit blik en sommige gerookte zalmsoorten. Gerookte zalm kan echter nog steeds binnen de criteria vallen als het zoutgehalte laag genoeg is.

Plantaardige zuivelalternatieven

Voor plantaardige eiwitdranken en -desserts is het zoutcriterium versoepeld naar maximaal 0,3 gram zout per 100 gram. Dit zorgt ervoor dat meer plantaardige alternatieven voor yoghurt in de Schijf van Vijf passen. Daarnaast is er een nieuw vitamine B2-criterium toegevoegd, aangezien zuivel een belangrijke bron van deze vitamine is. Plantaardige producten moeten nu minimaal 0,14 milligram vitamine B2 per 100 gram bevatten.

Thee

Voor theeproducten is de toevoeging van maltodextrine nu toegestaan binnen de Schijf van Vijf. Dit ingrediënt levert namelijk maar weinig suiker, waardoor het geen reden meer is om thee buiten de Schijf van Vijf te plaatsen.

Met deze herzieningen streeft het Voedingscentrum ernaar om gezonde keuzes eenvoudiger te maken en fabrikanten te stimuleren om hun producten gezonder te maken. Het blijft echter een uitdaging om alle producten optimaal te beoordelen.

Voedingscentrum.nl

Bron: Voedingscentrum