Eeuwenoude tarwe biedt hoop voor toekomstige generaties
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eeuwenoude tarwe biedt hoop voor de toekomst

  • 16 juli 2024

Oude tarwesoorten zijn nodig voor het ontwikkelen van nieuwe variëteiten die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Een eeuw geleden verzamelde de Britse plantwetenschapper Arthur Watkins wereldwijd tarwemonsters. Zijn verzameling blijkt nu een genetische schat. 

Belang van oude tarwe

Met de hulp van de oude verzameling ontstaan al nieuwe stammen. Tarwe is een van de meest geteelde gewassen ter wereld en levert meer dan twintig procent van onze dagelijkse calorieën. Klimaatverandering bedreigt de toekomstige tarweopbrengst, terwijl de wereldbevolking groeit.

Veredeling en verlies

De tarwe die we nu eten, komt van wilde variëteiten uit het Midden-Oosten. Deze oorspronkelijke soorten werden aangepast om sneller te groeien en meer op te leveren. Planten met als nutteloos beschouwde eigenschappen werden genegeerd en niet meer onderhouden. Dit verlies is nu merkbaar.

Watkins-collectie

Dankzij de Watkins-collectie zijn oude tarwezaden bewaard gebleven. Nieuwe tarweplanten worden ontwikkeld die beter bestand zijn tegen zware regenval en droogte. Het Britse John Innes Centre werkt hiervoor samen met de Indiase Punjab Agricultural University.

Vooruitziende blik

"Cruciaal was dat Watkins besefte dat genen, toen als nutteloos beschouwd, in de toekomst waardevol konden zijn," aldus Simon Griffiths, geneticus bij het project. "Zijn denken was zijn tijd ver vooruit. We zijn hem dankbaar voor zijn vooruitziende blik."

Bron: ChangeInc


Bron: ©Depositphotos.com/stevemc