Voeding van belang bij slechts 50% van politieke partijen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voeding van belang bij slechts 50% van politieke partijen

  • 09 maart 2022

Gezonde voeding en aandacht voor een gezonde, duurzame leefomgeving staat maar op ongeveer de helft van de agenda’s bij de gemeenteraadsverkiezingen. En de manier waarop partijen daar invulling aan willen geven is erg versnipperd. Dat blijkt uit een analyse die het Voedingscentrum heeft laten maken onder de 30 grootste gemeenten. Voor de analyse zijn 120 verkiezingsprogramma’s bekeken; per gemeente die van de 4 grootste partijen. Wat zijn de ambities die zij hebben voor gezonde voeding en een gezonde en duurzame omgeving?

Gebrek aan focus

De voorgestelde maatregelen zijn soms zeer uiteenlopend en er is niet altijd sprake van focus. Zo richt de ene partij zich op bewustwording en voorlichting over het maken van gezonde keuzes. De ander gaat in op het tegengaan van voedselverspilling. In ongeveer 40 programma’s is er speciale aandacht voor jeugd en de rol van scholen, vaak in combinatie met sociale gelijkheid. Bijvoorbeeld door te pleiten voor een gezond en betaalbaar aanbod in school- en sportkantines. Of door het introduceren van lesprogramma’s over voeding. In 8 programma’s komt het plan terug voor (het uitbreiden van) een lokaal preventieakkoord.

Heldere visie en plannen onmisbaar

Het Voedingscentrum vindt het noodzakelijk dat meer gemeenten een heldere visie en plannen opstellen voor een integrale aanpak voor een gezonde leefomgeving. Met daarin ‘voeding’ als onmisbaar thema.

Voedingscentrum.nl

Bron: Voedingscentrum