Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

  • 10 juni 2021

In 2020 gaf 45 procent van de 18-plussers aan maximaal vier dagen in de week vlees te eten, 5 procent zei nooit vlees te eten en 30 procent at vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde van de volwassenen is het afgelopen jaar minder vlees gaan eten, en een half procent is gestopt met het eten van vlees. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2020 van het CBS onder 3600 Nederlanders.

Het overgrote deel van de volwassenen (75 procent) eet dus nog wel vlees, maar niet iedere dag. 20 procent eet nog wel dagelijks vlees. Van degenen die geen vlees eten zei 3 procent weliswaar geen vlees maar wel vis te eten, 2 procent eet ook geen vis en 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.

Ruim 1 op de 3 volwassenen is minder vlees gaan eten

In 2020 zegt 35 procent van de 18-plussers dat ze in de voorafgaande 12 maanden minder vlees zijn gaan eten dan daarvoor, door vleesloze dagen in te lassen of door kleinere porties vlees te eten. De meerderheid, 58 procent, geeft aan dat hun vleesconsumptie het afgelopen jaar niet is veranderd.

Desgevraagd vindt 37 procent van de vleeseters dat ze eigenlijk minder vlees zouden moeten eten. Degenen die al af en toe geen vlees eten vinden dit vaker dan degenen die iedere dag vlees eten: 40 procent tegen 25 procent.

Van degenen die nooit vlees eten geeft 70 procent aan dat dierenwelzijn hiervoor de belangrijkste (48 procent), dan wel een reden is (23 procent). Klimaat of milieu volgt met 59 procent op de tweede plaats. Voor flexitariërs wegen persoonlijke redenen zwaarder dan dierenwelzijn, klimaat of milieu.

cbs.nl

Bron: CBS