VK exporteert minder voedsel naar EU sinds brexit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

VK exporteert minder voedsel naar EU sinds brexit

  • 21 februari 2022

Het Verenigd Koninkrijk (VK) exporteerde in 2021 17% minder voedsel naar de Europese Unie dan in 2019, het laatste jaar voor brexit. De vlees- en zuivelexport nam met meer dan 20% af. Dat blijkt uit cijfers van het British Agricultural Bureau (BAB).

Het VK exporteerde in 2021 voor 16,76 miljard euro aan voedsel en levende dieren, waarvan 10,75 miljard euro aan de EU. De totale exportwaarde van Brits voedsel en dieren bedroeg in 2019 nog ruim 19,1 miljard euro

De sterkste afname in export naar Europa geldt voor de relatief kleine Britse exportmarkten groente, fruit en suiker, met een daling van 37 procent. De zuivelexport (inclusief eieren) daalde 20 procent en vlees leverde 21 procent in. BAB vermoedt dat de export vanuit het VK nu op een 'nieuw normaal'-niveau zit.

Import groeit langzaam

De Britse import vanuit de EU nam 13 procent af in dezelfde periode, tegenover een toename van 4 procent vanuit de rest van de wereld. BAB constateert dat de import vanuit de EU langzaam weer groeit, maar nog altijd niet op het niveau is van voor de coronapandemie en brexit.

Nieuweoogst.nl

Beeld: mx9uk/depositphotos

Bron: Foto: ©mx9uk /Depositphotos.com