Verspillingsvrije week 2023 van start
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verspillingsvrije week 2023 van start

  • 11 september 2023

Van 11 t/m 17 september vindt de Verspillingsvrije Week plaats, georganiseerd door stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Deze week staat in het teken van consumenten informeren over het slim bewaren van eten om zo voedselverspilling tegen te gaan.

Uit recent onderzoek blijkt dat 76% van de Nederlanders nadenkt over de opslag van groente en fruit in de koelkast. Echter, veel misverstanden bestaan over de optimale bewaarplek. Zo denkt 58% van de ondervraagden dat komkommers in de koelkast thuishoren, terwijl de fruitschaal beter is. Dit geldt ook voor paprika’s. Daarentegen blijven appels tot wel 4 weken vers in de koelkast, een feit onbekend bij bijna 60% van de respondenten.

Ook eieren, die buiten de koeling in winkels staan, blijven thuis langer vers in de koelkast. Hierdoor wordt de groei van bacteriën geremd en blijven ze langer eetbaar.

De inzet van de week is cruciaal; Nederlanders verspillen gemiddeld 33,4 kg eten per persoon per jaar. Deze verspilling heeft een enorme impact op het klimaat, gezien de energie-intensieve productieketen van ons voedsel. Door een week lang geen voedsel te verspillen, zou Nederland meer dan 22 miljoen maaltijden en 33 miljoen kg CO2-uitstoot besparen – vergelijkbaar met bijna 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht.

Tijdens de Verspillingsvrije Week zullen meer dan 150 organisaties in actie komen. Supermarkten geven verspillingsvrije tips, gemeenten organiseren activiteiten, cateraars en onderwijsinstellingen doen mee, en bekende Nederlanders delen hun favoriete restjesrecepten online. Maandag brengt demissionair minister Adema (LNV) een bezoek aan basisschool De Earste Trimen om met leerlingen te praten over het belang van het tegengaan van voedselverspilling.

Voor extra hulp bij het verminderen van thuisverspilling, introduceren Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum de 'Eerst op tape'. Door deze tape te gebruiken, wordt het voor iedereen duidelijk welke producten als eerst geconsumeerd moeten worden.

Samentegenvoedselverspilling.nl

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling