Een zuivere lucht zoveel mogelijk vrij van schimmels, bacteriën en virussen, is essentieel om de voedselveiligheid te kunnen borgen. ActivePure® technologie is een unieke methode om dit te bereiken. De technologie, ontstaan in de ruimtevaarttechnologie en NASA-gecertificeerd, is beschikbaar voor de voedingsindustrie en getest bij onder andere Versvishandel Jan van As.
Versvishandel Jan van As staat bekend om zijn innovatiedrang. Anderhalf jaar geleden begon het bedrijf in IJmuiden met ‘Shock Frozen Fish’. Daarmee zijn ze een trendsetter in Nederlandse markt. “Dit concept is al wel bekend in Azië, vooral in Japan” vertelt directeur Wijgert van As. “Verse vis wordt héél snel naar 90 graden onder nul gebracht. Het voordeel is dat de celstructuur van de vis zo veel beter intact blijft. We hebben vergelijkende smaaktesten gedaan met weer ontdooid product bij het Hilton en bij Johnnie Boer. Daaruit bleek dat het onderscheid tussen Shock Frozen refresh en vers product vrijwel nihil is. Ons voordeel is dat we heel verse vis kopen op het moment dat het aanbod er is. De afnemer kan dedicated inkopen en profiteren van dit inkoopvoordeel. Wij blijven hiermee achter ons concept ‘Vis & seizoen’ staan, alleen voegen we er iets aan toe: ‘in het seizoen ingekocht, en Shock Frozen tot gebruik’. Het blíjft beter voor de visstand.”
“Duurzaam denken en handelen zit in onze genen verweven”, vervolgt Wijgert. “We denken constant na over hoe onze huisvesting, mobiliteit en producten duurzamer kunnen. Dat gaat verder dan zorg voor en beheer van de visstanden. Zo waren we een van de eersten in Nederland met koelwagens met zonnepanelen, en inmiddels rijden er 100% elektrische bestelwagens in Amsterdam rond. Het luchtreinigingsconcept met de ActivePure® technologie sluit naadloos aan op onze duurzaamheidsvisie. We kunnen de voedselveiligheid nog beter borgen door bacteriegroei te remmen met een 100 procent natuurlijke methode.
De luchtreinigingsapparatuur (DCAT BOX) met ActivePure® technologie wordt in Nederland op de markt gebracht door Deep Clean Air techniek uit Apeldoorn. Robert van Kooten liet in Nederland meerdere onderzoeken uitvoeren met Nutrilab als laboratorium, bij onder andere Versvishandel Jan van As in Amsterdam en bij Interfisch in IJmuiden. De resultaten tonen aan dat door gebruik van de luchtreinigers het kiempotentieel van bacteriën minimaliseert én dat verse vis (zalm, kabeljauw en makreel) in een koelcel (0-4°C) tot wel 4 dagen langer goed blijft, óók de smaak. De technologie zuivert de lucht en verwijdert 99,8% van de schimmels, bacteriën en virussen. Robert: “Dit levert méér op dan een langere houdbaarheid en optimale hygiëne. Er is minder productverspilling, en door de gezuiverde lucht minder ziekteverzuim. Daarmee is de investering zo terugverdiend. Bovendien bestrijdt het geuroverlast.”
Wijgert van As testte de apparatuur eerst in een pand waarin een rokerij gevestigd was. Het bedrijf was met de activiteiten gestopt en het pand moest verkocht worden, dus wilden ze die rookgeur eruit hebben. “Na één weekend was het hele pand geurvrij”, vertelt hij. “De ozongenerator is een combi van actieve ozon en functioneel UV. Het doodt niet alleen de bacterie die geur maakt, ook andere soorten bacteriën worden ermee afgedood. Heel veel ozon in de ruimte blazen is echter gevaarlijk: daarin kun je niet werken, want dan is er geen zuurstof. Dat weerhoudt mij ervan om het systeem te gebruiken in ruimtes waar medewerkers zijn. Het is dan alleen toepasbaar tot bepaalde concentraties ozon. Het is wel mogelijk de concentratie ozon te laten pieken als er geen medewerkers zijn.”
Na de succesvolle actie in de rokerij heeft Van As de test kleinschalig doorgezet naar hun kantoorruimte waar de UV zijn werk doet met zeer lage concentraties ozon. “Het apparaat zuivert constant de lucht en elimineert de penetrante visgeur. Je kan wel zeggen ‘die lucht hoort erbij, maar ik vind het vervelend dat je bij binnenkomst een vislucht ruikt. Meer frisse lucht, met meer pure zuurstof, zou ook moeten leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit. Dat vind ik lastig meetbaar, dus daarover kan ik niet veel zeggen”, aldus Wijgert. “Dat het bijdraagt aan de voedselveiligheid is wel goed meetbaar. Het remt het dervingsproces. Op andere locatie in IJmuiden hebben we het getest op verse tonijnfilet. Laboratoriumtesten bewijzen dat de feitelijke bacteriegroei enorm vertraagd wordt. De kleur van de tonijn blijft ook beter.” Een ander groot voordeel van het apparaat vindt hij de eenmalige investering.
“We hebben ook een unit speciaal voor voertuigen,” voegt Robert nog toe aan het verhaal. “Dan is ook tijdens het transport de voedselveiligheid gewaarborgd”. Het aantal units dat op een locatie nodig is, is afhankelijk van de oppervlakte en de hoeveelheid en snelheid van de luchtverplaatsing. “De apparatuur is onderhoudsarm, en eenvoudig te installeren: zowel als standalone, als plafondunit (kantoren), als in een bestaand luchtbehandelingssysteem.”
www.deepcleanairtechniek.nl
www.janvanas.nl
Beeld: © Versvishandel Jan van As
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020