Bezoek Empack op 31 maart, 1 en 2 april 2020
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bezoek Empack op 31 maart, 1 en 2 april 2020

  • 10 februari 2020

Op 31 maart, 1 en 2 april 2020 vormt Jaarbeurs Utrecht opnieuw het decor voor Empack. De vakbeurs presenteert met een diversiteit aan exposanten op het gebied van materiaal, technologie, machines en verpakkingen, met een kennis- en conferentieprogramma én interessante workshops de dynamiek van de totale verpakkingsketen.

Empack Nederland is uitgegroeid tot de grootste verpakkingsvakbeurs van de Benelux. Gedurende drie dragen presenteren 320 exposanten tijdens deze 18e editie hun meest recente ontwikkelingen en innovaties aan het grote publiek. Hier vindt de bezoeker direct toepasbare oplossingen voor actuele verpakkingsvraagstukken.

De toekomst van verpakken

Het kennis- en conferentieprogramma van Empack draait om actuele topics, zoals de compensatie en reductie van CO2, het gebruik van hernieuwbare materialen, voedselverspilling en de kracht van kunststof. In samenwerking met toonaangevende partners zoals ABN AMRO, Brightlands Campus Chemelot, KIDV, NRK, EVMI en NVC, is een hoogwaardig programma ontwikkeld met topsprekers en experts. Ieder thema wordt in het programma uitgebreid uitgelicht. 

CO2 compensatie  

Op jaarbasis verliezen we ruim 10 miljard bomen. De consequenties daarvan zijn te groot om te negeren. Verpakkingen zijn noodzakelijk voor een prettige en leefbare wereld, zoals het tegengaan van voedselverspilling en het vereenvoudigen van efficiënte transport en logistiek. Maar het is ook materiaal dat nog steeds als afval in het milieu terechtkomt en blijft zwerven. Door de aanplanting van bomen wordt gezamenlijk de CO2 uitstoot van de hele productieketen gecompenseerd. In samenwerking met United Packaging Forest (UPF), Trees for All en PEFC Nederland wordt getracht de gezamenlijke ecologische voetdruk verkleinen. 

Pluk de vruchten van afval

Towards Zero Waste, dat is de missie voor de toekomst. Net als veel bedrijven heeft ook Easyfairs, de organisatie achter Empack, duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “Afval zien we als materiaal op zoek naar een nieuwe bestemming. In samenwerking met Renewi recyclen we materialen dan ook zoveel mogelijk tot nieuwe eindproducten”, zegt Marketing Event Manager Michelle van Helvoirt. “Door continu ‘Towards Zero Waste’ als doel voor ogen te houden, denken we veel bewuster na over onze aanpak en inkoop. De stip aan de horizon is gezet, maar we doen het stap voor stap. Pluk ook de vruchten van uw bedrijfsafval en ontdek op Empack hoe afval tot grondstof geconverteerd wordt.”

Voedselverspilling en -veiligheid

Ook voedselveiligheid is en blijft een belangrijk onderwerp van gesprek. Onder andere KIDV laat haar licht hierop schijnen. Verpakking(en) voor voeding maken is geen kleinigheid. De hygiëne en voedselveiligheid moeten optimaal geborgd zijn om de gezondheid van mensen te garanderen. Logisch dus dat er strenge regels zijn voor foodverpakkingen en de omgeving waarin deze geproduceerd worden. Welke nieuwe uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit kan de voedselindustrie verwachten in 2020? Waar liggen kansen voor verbetering?

Food for thought

KIDV en NRK trappen de beursdagen op 1 en 2 april af met het laatste nieuws en een lekker ontbijt. De ontbijttafel is iedere dag de informele plek waar experts 's ochtends het gesprek met elkaar aangaan. Onder leiding van een gespreksleider worden kritische en interessante vragen gesteld die garant staan voor levendige discussies. Ter afsluiting volgt er een blik op de toekomst; welke trends dienen zich aan, hoe ziet de industrie er over vijf jaar uit? 

Kitchen of Materials

Proef en experimenteer in de Kitchen of Materials. In deze keuken komen alle verpakkingsingrediënten samen en worden verwerkt tot materiaal. Aanbieders van kunststof, glas, papier, karton en metaal centreren zich hier en laten zien voor welke toepassingen het specifieke materiaal geschikt is. In samenwerking met ‘People of Tomorrow’ en begeleid door materiaalexperts, krijgt u onafhankelijk materiaaladvies. Naast People of Tomorrow besteden NRK en Brightlands Campus Chemelot ook specifiek aandacht aan materiaal, zoomen ze in op de kracht van kunststof en de ontwikkeling(en) van nieuwe soorten kunststoffen.

Design for Intended Use

NVC projecteert Design for Intended Use (DIU) voor milieu en verpakken voor de omni-channel retail. Nu bedrijven als Amazon op het punt staan om ook Nederland als markt te veroveren is het van belang om de markt eens goed in kaart te brengen en daarbij de prangende trends en ontwikkelingen op de voet te volgen. Tijdens kennissessies wordt dieper ingegaan op de volgende vragen: “Hoe kan DIU de verantwoorde inzameling van geleegde verpakkingen ondersteunen? Welke informatie helpt de consumentgebruiker bij het eenduidig wegdoen van zijn/haar verpakking na gebruik? 

Praktische informatie

Locatie: Jaarbeurs Utrecht
Data: 31 maart, 1 en 2 april 2020
Registreer gratis via de website en vul code '2500' in.


www.empack.nl

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020