Verplicht Europees voedselkeuzelogo? Niet vóór 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verplicht Europees voedselkeu­zelogo? Niet vóór 2023

  • 09 februari 2021

De Europese Commissie heeft de European Food and Safety Authority (EFSA) gevraagd wetenschappelijk advies uit te brengen ter ondersteuning van het ontwikkelen van een toekomstig EU-breed systeem voor verplichte voedingswaarde-etikettering op verpakkingen. Ook gaan ze de EC informeren over de vaststelling van voorwaarden voor het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Het advies moet uiterlijk maart 2022 uitgebracht worden. Eind 2021 is er een openbare raadpleging over het ontwerp.

Volgens het actieplan voor de EU-strategie ‘van boer tot bord’ wil de Europese Commissie tegen eind 2022 een voorstel indienen voor geharmoniseerde verplichte voedingswaarde-etikettering op de voorkant van verpakkingen, en voor de vaststelling van voedingsprofielen om de promotie van levensmiddelen met een hoog gehalte aan bijvoorbeeld zout, suikers en/of vet te beperken.

De Europese Commissie heeft de EFSA gevraagd wetenschappelijk advies uit te brengen over:

  • Voedingsstoffen die voor de Europese bevolking van belang zijn voor de volksgezondheid, met inbegrip van niet-nutriëntenbestanddelen van levensmiddelen (bv. energie, voedingsvezels);
  • Voedselgroepen die een belangrijke rol spelen in de voeding van Europese bevolkingsgroepen en subgroepen; 
  • Criteria voor de keuze van nutriënten en andere niet-nutriëntencomponenten van levensmiddelen voor voedingsprofielen.

efsa.europa.eu

Beeld: ©Brian A Jackson/Shutterstock.com

Bron: European Food and Safety Authority