Verpact: Fusie van Verpakkingsleiders voor een Duurzame Toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verpact: Toekomst­be­stendige alliantie voor verpakkingen

  • 27 december 2023

In een ambitieuze stap naar een duurzamere toekomst bundelen Afvalfonds Verpakkingen en uitvoeringsorganisaties Nedvang, KIDV, en Nederland Schoon vanaf 1 januari 2024 hun krachten onder de naam 'Verpact'. Deze fusie, effectief vanaf 1 maart, markeert een strategische zet om vooruit te lopen op de groeiende wettelijke eisen voor producenten en importeurs van verpakte producten.

Verpact positioneert zich als een modern pact dat zich richt op het sluiten van de verpakkingskringloop. Door te focussen op het behoud van schaarse grondstoffen voor Nederland, streeft de organisatie naar een doeltreffende en efficiënte inrichting van de verpakkingsketen. De missie omvat het stimuleren van recyclebare verpakkingen, effectieve inzamelsystemen, innovatie in recycling, en herbruikbare verpakkingen, met als ultiem doel volledig circulair verpakken in 2050.

Hulp bij de transitie naar een gesloten kringloop

Volgens Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Verpact, is de transitie naar een gesloten kringloop uitdagend maar cruciaal. De organisatie heeft de ambitie om deze maatschappelijke verandering te bewerkstelligen door samenwerking en ondersteuning van relevante partijen in de keten. Verpact blijft wettelijk verantwoordelijk voor het organiseren en financieren van de inzameling en recycling van verpakkingsafval, zwerfafvalaanpak, statiegeldbeheer, en advies over duurzaam verpakken.

Verpact: één aanspreekpunt voor producenten en importeurs

Met Verpact krijgen producenten en importeurs van verpakkingen één aanspreekpunt. De samensmelting behoudt ook de campagnes tegen zwerfafval van Nederland Schoon en de objectieve adviezen van het KIDV over duurzaam verpakken. Statiegeld Nederland blijft een aparte bestuurlijke entiteit. Het bestuur van Verpact, onder leiding van algemeen directeur Hester Klein Lankhorst, omvat directeuren voor Financiën, Strategie, Kennis & Innovatie, en Operations, ondersteund door een Raad van Toezicht met vertegenwoordigers uit het verpakkend bedrijfsleven.

Afvalfondsverpakkingen.nl
Verpact.nl

Bron: Afvalfonds Verpakkingen