Innovatieve Kaasverpakking: Vergeer en adapa werken samen aan duurzame toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vergeer en adapa maken innovatieve kaasverpakking

  • 12 december 2023

Vergeer, een vooraanstaande Nederlandse kaasleverancier, en adapa, een gespecialiseerd verpakkingsbedrijf, slaan de handen ineen om een innovatieve kaasverpakking te creëren, die niet alleen in het oog springt in het koelschap, maar ook voldoet aan strikte eisen op het gebied van huisstijl, gebruiksgemak, en voedselveiligheid.

Vergeer onderscheidt zich door verschillende kazen in diverse stadia te laten rijpen, waardoor het bedrijf een breed assortiment aan retailers en voedselleveranciers kan aanbieden. Het bedrijf zet zich in voor duurzaam ondernemen, met het recente 'Next Generation' project als voorbeeld. Dit nieuwe locatieontwerp in Bodegraven is toekomstgericht en gericht op moderne duurzaamheidsaspecten.

Nieuwe kaasverpakking

Frank van Leeuwen, Purchase Manager bij Vergeer: “Een van onze grootste klanten had specifieke ideeën over een nieuwe kaasverpakking voor jonge Goudse kaas. We stonden voor de uitdaging om een hersluitbare dekselfolie te maken voor een mono APET-onderfolie. adapa liet ons zien hoe we dat konden doen, op een manier waar we erg van onder de indruk waren. Zo is dit gezamenlijke project tot stand gekomen.”

Anthony Chaumuzeau, Regional Sales Manager - Benelux bij adapa: “We hebben samen met Vergeer verschillende richtlijnen voor verpakkingseisen geanalyseerd en ontwikkelde een soort specificatie. Ontwerpen voor recycling stond hierbij centraal.” Een andere eis was een hersluitfunctie die garandeert dat het product na de eerste keer openen gedurende de hele bewaarperiode zo vers mogelijk blijft en die voedselverspilling tegengaat. Daarnaast waren opdrukken van hoge kwaliteit een wens. Tegelijkertijd moest de lijnproductiviteit behouden blijven, wat een van de grote uitdagingen bleek als je materialen op bestaande lijnen verandert. Er werden verschillende oplossingen voorgesteld en begin 2020 was de eerste testronde.

Van rechts naar links: Frank van Leeuwen, Purchasing Vergeer, Diederik Vergeer, CEO Vergeer, Carla Blumenröther, Marketing adapa Group, Max Wolfmaier, Sustainability adapa Grou en Benjamin Leviez, R&D adapa Group.

FlexiClose(re)

Max Wolfmaier, Head of Product Sustainability bij adapa: “We adviseerden Vergeer om FlexiClose(re) AMX te gebruiken, een sluitfolie gebaseerd op polyolefinen met een dichtheid van minder dan 1 g/cm³.” Hierdoor kan de bedrukte folie van de verpakking voor een groot deel bij recyclingbedrijven worden gescheiden door middel van float-sink-scheiding. En kan de mono APET worden verzonden voor recycling. De basis voor deze folie was al uitgewerkt toen het project van start ging, maar de kunst zit hem in de afstemming op elk afzonderlijk project.

In dit specifieke geval is de seallaag van de folie geoptimaliseerd om veilig en betrouwbaar te sealen op mono APET. Voor de hersluitbaarheid moest de folie gelijkmatig aangetrokken worden zonder te scheuren en hij mocht niet omkrullen tijdens het proces. Anders zou de hersluiting niet zo werken als gewenst. Alle stappen in het ontwikkelproces werden gecoördineerd met Vergeer en haar klanten, die hun vertrouwen stelden in de uitgebreide expertise van adapa. 

Frank: “Kaas varieert als natuurlijk gerijpt product altijd een beetje in grootte en vorm. Om de materialen duurzaam te kunnen gebruiken, hebben we het verpakkingsformaat zo veel mogelijk verkleind in vergelijking met de vorige oplossing.” De verpakking is nu 190 mm lang in plaats van 205 mm. De materiaaldikte van de APET-onderfolie is verminderd van 330 µm naar 250 µm. Dankzij de oplossing van adapa weegt de sluitfolie bijna 1 gram per m2 minder. De verpakkingslijnen van Vergeer kunnen het materiaal efficiënt verwerken ondanks de veranderde specificaties. Frank: “De productiviteit is niet aangetast wat voor ons erg belangrijk is. We hebben nu 26 tot 30 procent minder materiaal nodig voor de nieuwe verpakking. Onze klant is erg tevreden met het resultaat.”

Bekijk de video ‘Customer Story: Vergeer Holland vernieuwt zijn verpakkingen voor gesneden kaas

adapa-group.com
vergeerholland.com

Bron: adapa