UV-licht als drijvende kracht achter biologisch afbreekbare polymeren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

UV-licht de sleutel tot circulaire polymeren

  • 12 december 2023

In een streven naar een duurzame circulaire economie onderzoekt Wageningen University & Research (WUR) in het ULTRADREAM-project de ontwikkeling van biobased hernieuwbare polymeren met inherent biologische afbreekbaarheid. Dit initiatief is gericht op het verminderen van milieuvervuiling door synthetische materialen, zelfs in een circulaire toekomst.

Het onderzoek concentreert zich op het opnemen van specifieke bio-afgeleide monomeren in polymeren om hun biologische afbraak te vergroten via blootstelling aan UV-licht, zoals afkomstig van de zon. Indien succesvol, kan dit het probleem van ophoping en persistentie van polymeren aan het einde van hun levensduur verminderen. Projectleider Ghazal Tavakoli Gheinani benadrukt dat het opnemen van bepaalde bouwstenen in de oorspronkelijke polymeerstructuur de biologische afbraak kan vergroten. Deze resulterende polymeren zouden kunnen dienen in verpakkingen, landbouwmulchfilms, decoratieve en papiercoatings.

Afbreekbaarheid met behoud van eigenschappen

Tavakoli Gheinani, een expert in organische chemie, benadrukt dat het ULTRADREAM-project niet alleen gericht is op afbraak, maar ook op het behouden van de gewenste eigenschappen van de polymeren. Het ontwikkelen van technologieën en protocollen om deze materialen succesvol af te breken, terwijl de optimale combinatie van UV-afbreekbaarheid behouden blijft, is een cruciale uitdaging. Het doel is om een significante stap te zetten in de richting van een duurzame circulaire economie.

Circulaire grondstof en praktische toepassingen

Het project maakt gebruik van fotolabiele monomeren en oorspronkelijke polymeren uit agrarische zijstromen, waardoor laagwaardige non-food reststromen worden omgezet in hoogwaardige functionele producten. Samen met partners Archer Daniels Midland, AkzoNobel en Oerlemans Plastics wordt onderzocht hoe deze nieuwe materialen kunnen worden toegepast, met een focus op coatings en mulchfilms voor de landbouw. De samenwerking met industriële partners draagt bij aan zowel de circulaire doelstellingen van deze bedrijven als aan het praktisch toepasbaar maken van de onderzoeksresultaten. Het diverse projectteam, bestaande uit chemici, materiaal- en procesingenieurs, waarborgt een naadloze overgang van laboratoriumontwikkelingen naar praktische oplossingen voor een breed publiek.

Wur.nl

Bron: WUR