Verduurzaming visserij versneld met MSC-initiatief
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verduurzaming visserij versneld met MSC-initiatief

  • 30 oktober 2024

Het Marine Stewardship Council (MSC) heeft een nieuw initiatief gelanceerd dat de verduurzaming van visserijen wereldwijd moet versnellen. Momenteel voldoen meer dan 500 visserijen aan de strenge MSC-standaard, erkend als dé mondiale norm voor duurzame visserij. Toch blijft de druk toenemen; volgens de laatste VN-cijfers is bijna 38% van de visbestanden overbevist. Met het MSC Improvement Program hoopt het MSC hierop in te spelen door visserijen specifieke ondersteuning en beloningen te bieden als zij binnen vijf jaar aantoonbare verbeteringen doorvoeren. De voortgang wordt begeleid door een actieplan en onafhankelijk geverifieerd.

Versterking van bestaande initiatieven

Dit nieuwe programma biedt een aanvulling op de huidige Fishery Improvement Projects (FIP's), die al wereldwijd worden ingezet. Terwijl veel bedrijven vis van FIP’s gebruiken in hun duurzame inkoop, is de effectiviteit van deze projecten soms wisselend. Het MSC Improvement Program biedt hierop een sterkere garantie: binnen vijf jaar moeten deelnemende visserijen klaar zijn voor een MSC-certificeringstraject. Het doel is om de duurzaamheid van de visserijsector wereldwijd te verhogen en de ecologische impact te beperken.

Stimulansen en traceerbaarheid

Visserijen die deelnemen aan dit MSC-programma kunnen nog niet het MSC-ecolabel voeren omdat hun vangst nog niet gecertificeerd duurzaam is. Als ze echter voldoen aan de minimale prestatievereisten en aan de traceerbaarheidsnormen, krijgen ze toegang tot MSC-gecertificeerde toeleveringsketens. Daarnaast kunnen retailproducten met vis uit dit programma een vermelding op de verpakking zetten over hun deelname. Het MSC Improvement Program bouwt voort op een testfase en kende in augustus 2024 zijn eerste certificering toe aan een deel van de Zuid-Afrikaanse Albacore-visserij.

Msc.org

Bron: MSC