België en Nederland willen alternatieve eiwitsector versterken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

België en Nederland willen alterna­tieve eiwitsector versterken

  • 30 oktober 2024

Tijdens een inspiratiemiddag op 24 oktober in Brussel, georganiseerd door de Nederlandse ambassade en de Vlaamse organisatie Next Food Chain, kwamen Nederlands-Vlaamse stakeholders samen om te bespreken wat nodig is om de alternatieve eiwitsector op te schalen. De Nederlandse ambassadeur in België, Brechje Schwachöfer, benadrukte het belang van een holistische benadering in de eiwittransitie, met ruimte voor zowel vleeseters als vegetariërs en veganisten, maar dan op een duurzame manier. Het programma omvatte presentaties en discussies over de kansen en obstakels voor de sector.

Uitdagingen in opschaling

Uit de bijeenkomst bleek dat de alternatieve eiwitsector in Nederland en Vlaanderen nog jong is en vaak afhankelijk van hybride bedrijven. Start-ups in deze sector worden gedreven door een sterke motivatie, maar missen soms focus op economische prestaties, wat de stap naar een grotere schaal lastig maakt. De sector ziet overheidsondersteuning als cruciaal voor het voortbestaan en succes van bedrijven in deze fase. Ook samenwerking met grotere bedrijven werd genoemd als mogelijke oplossing voor duurzame groei.

Oplossingen voor groei en samenwerking

Enkele besproken oplossingen voor succesvolle opschaling waren samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen, zichtbaarheid vergroten, ketenverbinding en onderzoekssubsidies. De aanwezigen wezen op concurrentieverstoringen door subsidies in de dierlijke sector en pleitten voor een gelijk speelveld voor plantaardige alternatieven. Betere informatievoorziening aan consumenten en educatie voor kinderen werden genoemd als essentiële stappen. Voor het LVVN-team vormt dit evenement de start van een bilateraal traject, met plannen voor een vergelijkende studie over Nederland, Vlaanderen en Wallonië.

Agroberichtenbuitenland.nl

Bron: Agroberichten Buitenland