Verduurzaming industrie onder druk door netcongestie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verduurzaming industrie onder druk door netcongestie

  • 23 november 2022

Nieuwe aansluitingen op het hoogspanningsnet zijn in een groot deel van Nederland vrijwel niet meer mogelijk. Netbeheerder TenneT melde 17 november 2022 dat er sprake is van 'netcongestie'. Nederland is versneld bezig met de energietransitie vanwege de hoge gasprijzen, verklaart TenneT. Die verduurzaming staat nu onder druk. De industrie is daarvan de dupe.

Verlies Nederlands vestigingsklimaat

De FNLI ziet een belangrijke uitdaging in de verduurzaming van de industrie. De plannen voor verduurzaming staan al langer onder druk. Vandaar het initiatief om samen met de VNP Cluster 6 te trekken. Echter, uit de recente berichtgeving blijkt dat de nood nog hoger is dan gedacht. De aantrekkingskracht van het Nederlandse vestigingsklimaat, vooral door goedkope en beschikbare energie, neemt drastisch af nu economische activiteiten moeten wachten tot er (tijdelijke) oplossingen zijn gerealiseerd.

Regie op verdelingsvraagstuk

De FNLI wil dat de huidige Energiewet wordt gewijzigd. Nu nog is het zo dat als een bedrijf een aanvraag doet voor elektriciteit deze onderneming op een wachtlijst komt te staan. Zodra er ruimte vrij komt, wordt het bedrijf op het net aangesloten. De wachtlijsten zijn niet transparant en bedrijven kunnen geen investeringsplannen maken als zij geen aansluitdatum hebben. FNLI pleit voor een systeem waarbij de mogelijkheid bestaat om strategische keuzes te maken.

Ruimte voor innovatie voor flexibiliteit

In de brief die minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten op 17 november naar de Tweede Kamer stuurde, geeft hij aan dat – naast versnelde verzwaring van het net – flexibel potentieel bij bedrijven één van de speerpunten is. Grootschalige batterijen en elektrolyse zijn voorbeelden van innovaties voor flexibiliteit waarvoor de verantwoordelijkheid nu bij bedrijven ligt. Netbeheerders mogen zich wettelijk gezien niet mengen in de markt voor het balanceren van het energieverbruik. FNLI roept op tot versoepeling van die regels via de ACM om innovaties voor flexibiliteit juist zélf in te zetten voor de balans op het net, en zo te voorkomen dat de congestie niet verergerd wordt.

Versnelling van procedures

Waar de minister, noch de netbeheerders over spreken zijn de problemen die nog bovenop de netcongestie zelf komen: knellende procedures. Eerder heeft de minister wel aangegeven vergunningen voor zeer grote projecten onder de Rijkscoördinatie te betrekken. Snelle winst kan echter ook behaald worden door de versnelling van procedures op regionale schaal. FNLI roept daarom op om de knellende procedures nogmaals tegen het licht te houden.

Fnli.nl

Bron: FNLI