Verduurzamen van het hygiëneproces: Hoe pak je dat aan?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verduur­zamen van het hygiëne­proces: Hoe pak je dat aan?

  • 06 juni 2024

De voedingsindustrie staat voor de uitdaging om voedselveiligheid te waarborgen terwijl duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Hoe kun je het hygiëneproces verduurzamen zonder in te boeten op voedselveiligheid, efficiëntie en kosten? 

Uitdaging van waterschaarste

Klimaatverandering leidt wereldwijd tot toenemende waterschaarste. Ook de Europese watervoorraden worden bedreigd en Nederland vormt daarop geen uitzondering. Dit raakt ook de voedingsindustrie, waar grote hoeveelheden water nodig zijn voor o.a. productie, koeling, en reiniging. Zonder een adequate aanpak stijgen de kosten, kan de productie stilvallen en de voedselveiligheid in gevaar komen. Innovatieve, duurzame oplossingen zijn nodig om het waterverbruik te verminderen en milieubelasting te verlagen. Christeyns biedt hiervoor een reeks sleutelmaatregelen.

Hygiënisch ontwerp: de basis

Aan de basis staat een hygiënisch ontwerp van machines en productielijnen. Apparatuur moet zo worden ontworpen dat reinigen eenvoudig is. Dat verhoogt de voedselveiligheid en verbetert de efficiëntie van reinigingsprocessen. Daarmee optimaliseer je het waterverbruik en verkort je de reinigingstijd.

Slimme keuze van reinigingsmiddelen 

De keuze voor reinigingsmiddelen heeft grote impact. Kies producten die minder water nodig hebben om te spoelen en werken bij lagere temperaturen. Dat heeft direct invloed op water-, energie- en reinigingstijd. Innovatieve technologieën, zoals enzymentechnologie, maken het mogelijk om de tijd en temperatuur te verminderen, wat leidt tot aanzienlijke energie- en waterbesparingen. Bovendien zorgen enzymen voor afvalwaterzuivering en zijn ze volledig biologisch afbreekbaar.

Monitoring en automatisering: real-time inzicht en efficiëntie

Geavanceerde monitoringsystemen, zoals InSite CIP van Christeyns, bieden real-time inzicht in het verbruik van water, energie, en reinigingsmiddelen. Deze systemen bepalen nauwkeurig de beste reinigingsomstandigheden, optimaliseren reinigingsschema’s en toetsen de effectiviteit van hygiëneprocessen. Afwijkingen worden snel geïdentificeerd, wat zorgt voor een efficiënter en duurzamer productieproces.

Automatisering van reinigingsprocessen zorgt niet alleen voor consistentere resultaten maar verminderen ook het waterverbruik. Het automatiseren van transportbandreiniging kan bijvoorbeeld tot 40% waterbesparing en 60% vermindering van reinigingsmiddelen opleveren. 

Waterterugwinning en hergebruik

Een van de belangrijkste maatregelen is het installeren van een systemen voor waterterugwinning. Door afvalwater te behandelen en hergebruiken, wordt een circulair watersysteem gecreëerd. Dit vermindert het waterverbruik én draagt bij aan een duurzamere productieomgeving. Een voorbeeld hiervan is het HydRO-systeem dat Christeyns heeft ingezet bij een bedrijf dat jaarlijks 85 miljoen kratten reinigt en dagelijks 200 m³ afvalwater genereerde. HydRO realiseerde een waterbesparing van 70% en een flinke kostenbesparing.

Stappenplan Christeyns: de gids naar duurzaamheid

Verduurzamen betekent investeren in technologieën en processen die zowel economisch als ecologisch voordelig zijn. Met de juiste aanpak en technologieën is het mogelijk om waterverbruik en kosten te verminderen zonder in te boeten op voedselveiligheid. Christeyns biedt een stappenplan om bedrijven te begeleiden in het verduurzamingsproces, van analyse tot evaluatie.

Meer weten? Download ons whitepaper en ontdek alle mogelijkheden. Of neem direct contact op met Christeyns voor een vrijblijvend advies.

www.christeyns.com

Bron: Christeyns