Radboud: duurzaam plastic is geen wondermiddel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Radboud: duurzaam plastic is geen wondermiddel

  • 05 juni 2024

Duurzaam plastic blijkt niet de oplossing die het lijkt te zijn. Ondanks de jaarlijkse productie van honderden miljoenen tonnen plastic, en de zoektocht naar alternatieven, zijn zogenaamde duurzame kunststoffen vaak niet zo milieuvriendelijk als gedacht. Dit blijkt uit een recent gepubliceerde studie van onderzoekers Sara Gonella en Vincent de Gooyert van de Radboud Universiteit.

De opkomst van plastic vormt een grote milieuproblematiek. Hoewel er diverse initiatieven zijn om dit probleem aan te pakken, zoals recycling en biologisch afbreekbaar plastic, zijn de effecten hiervan beperkt. De onderzoekers benadrukken dat het label 'duurzaam' vaak een vertekend beeld geeft. Volgens Gonella heeft een product mogelijk alleen een positief effect in een beperkte context, maar kunnen er tegelijkertijd vele negatieve en ongewenste gevolgen zijn.

Risico's van biomassa

De overstap van oliegebaseerd naar biobased plastic is een veelbesproken alternatief. Echter, de Gooyert legt uit dat ook dit alternatief energie-intensief is en afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen. De toegenomen vraag naar biomassa kan leiden tot overmatig gebruik van landbouwgrond in ontwikkelingslanden, wat negatieve gevolgen heeft voor de voedselproductie en -kwaliteit. Daarnaast blijven voor essentiële toepassingen, zoals medische apparatuur en zonnepanelen, de duurzaamste opties vaak nog steeds plastic.

Misleidende informatie en verwarring

De onderzoekers waarschuwen dat misleidende informatie over duurzaam plastic kan leiden tot onzorgvuldig gebruik. Gonella benadrukt dat de indruk dat biologisch afbreekbaar en biobased plastic milieuvriendelijk is, kan verhinderen dat andere, mogelijk betere, materialen worden gebruikt. Bovendien is niet elke consument zich bewust van het verschil tussen biologisch afbreekbaar en biobased plastic, wat tot verwarring en fouten bij afvalscheiding kan leiden.

Belang voor de Verenigde Naties

De bevindingen van Gonella en De Gooyert zijn relevant voor de Verenigde Naties, die momenteel werken aan een verdrag tegen plasticvervuiling. Gonella waarschuwt dat zonder een duidelijke definitie van wat duurzaam plastic is, de VN dezelfde fouten kan maken als andere organisaties. Een uitgebreide definitie, die alle aspecten van duurzaamheid omvat, is cruciaal om daadwerkelijke vooruitgang te boeken in de strijd tegen plasticvervuiling.

Ru.nl

Bron: Radboud Universiteit