“Door via Nederlandse retailers rijstboeren te stimuleren om klimaatvriendelijke methoden toe te passen, kan wereldwijd de methaanuitstoot met 70% worden verlaagd”, zegt Chris Brown van de landbouwonderneming Olam, dat wereldwijd meer dan 45 landbouwproducten levert.
In Thailand heeft een groep rijstboeren onlangs een van de beste oogsten ooit binnengehaald. De rijst is groot, compact en sterk – en niet omdat de boeren meer kunstmest of betere zaden hebben gebruikt. De zeer goede oogst is het gevolg van enkele eenvoudige aanpassingen aan hun landbouwmethoden. De Thaise boeren maakten de aanpassingen in het kader van het Sustainable Rice Platform (SRP) van Olam en ontwikkelingsorganisatie GIZ. Chris Brown, internationaal hoofd Milieuzaken bij Olam International: “Hoewel ik trots ben als de boeren vertellen wat deze oogst voor hen betekent, ben ik ook gefrustreerd. Want met deze kennis en een paar aanpassingen in hun methoden hadden ze jaren geleden al zo’n opbrengst kunnen hebben.”
Chris is er van overtuigd dat de SRP-methoden het beste alternatief zijn om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de landbouw te verlagen. Waarom? “Omdat rijst met een jaarproductie van 500 miljoen ton een van de belangrijkste kunstmatige oorzaken is van methaan, dat in een periode van honderd jaar 34 keer zo veel effect heeft als kooldioxide. Momenteel stoot de rijstteelt zelfs evenveel CO2 uit als heel Duitsland. Door rijstboeren via SRP-methoden te stimuleren om klimaatvriendelijke methoden toe te passen, zoals het verwijderen van rottend rijststro na de oogst, kunnen we de methaanuitstoot met 70% verlagen.”
Omdat de rijst die in Nederland wordt gegeten voor maar een deel afkomstig is van kleine boeren in Azië, lijkt de verantwoordelijkheid vooral bij de betreffende regeringen en landbouwondernemingen zoals Olam te liggen. “Die verantwoordelijkheid nemen wij ook”, stelt Chris. “Samen met overheidsorganisaties, GIZ en andere organisaties willen we 150.000 boeren in Azië en Afrika bereiken tussen nu en 2023. Schaalvergroting blijft echter noodzakelijk. Met de klimaatafspraken van Katowice in gedachten, is het daarom mijn wens dat Olam, samen met de Nederlandse detailhandel, in actie komt om klimaatverandering aan te pakken.”
Het gebruiken van SRP als inkoopstandaard onder Nederlandse retailers is volgens Chris Brown een relatief eenvoudige benadering om broeikasgassen in de wereldwijde rijstteelt te verlagen. Zo kunnen Nederlandse retailers tegemoet komen aan de groeiende vraag naar duurzamere producten en spelen zij een belangrijke rol om de opwarming van de aarde beneden de grens van 1,5 °C te houden. “Ondanks het feit dat de effecten van de rijstteelt op het milieu niet zo zichtbaar zijn als bij ontbossing, is de rijstteelt van grote invloed op de opwarming van de aarde. Als we rijst in het duurzaamheidsdebat kunnen integreren, zijn we een belangrijke stap dichterbij in het op positieve wijze hervormen van de landbouw. Met SRP ligt een goede manier om de rijstteelt te verduurzamen binnen handbereik,” aldus Chris.
www.sustainablerice.org
www.olamgroup.com
Beeld: ©Olam Group
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019