Verbod op plastic verpakkingen AGF in Engeland
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Verbod op plastic verpakkingen AGF in Engeland

  • 08 januari 2024

De Britse overheid overweegt nieuwe regelgeving die mogelijk een einde maakt aan voorverpakte verpakkingen van groente en fruit in supermarkten. De voorgestelde wetten, gepland voor implementatie in 2024, beogen plastic afval te verminderen door de verkoop van losse producten te stimuleren.

De voorgestelde regelgeving zou invloed hebben op alle grote supermarkten in het Verenigd Koninkrijk, waarbij ze worden verplicht over te stappen van plastic verpakte producten naar de verkoop van losse groenten en fruit. Daarnaast zouden de wetten het verplicht maken voor winkels om recyclebare zakken te gebruiken voor losse items.

Initiatief van Wrap in strijd regen voedselverspilling

De drijvende kracht achter deze veranderingen komt van Wrap, een klimaatactie-NGO, die pleit voor een overgang naar de verkoop van 30% losse groenten en fruit tegen 2025, met een stijging naar 50% tegen 2030. Wrap erkent echter dat sommige producten, zoals zacht fruit, mogelijk nog steeds plastic verpakking nodig hebben om de kwaliteit te behouden. Catherine David, Directeur Gedragsverandering en Bedrijfsprogramma's bij Wrap, benadrukte de noodzaak om het voedselsysteem te hervormen en verklaarde: "Vertragen is geen optie gezien de schade veroorzaakt door voedselverspilling en de directe bijdrage aan klimaatverandering."

Breder effect van voedselverspilling

Wraps bredere analyse van voedselverspilling onthult verontrustende statistieken. Jaarlijks wordt ongeveer 10,7 miljoen ton voedsel verspild in het Verenigd Koninkrijk, wat neerkomt op £22 miljard aan economische verliezen en bijdraagt aan 18 miljoen ton aan broeikasgasemissies. Opmerkelijk is dat ongesneden verpakkingen van groenten en fruit alleen al ongeveer 70.000 ton "moeilijk te recyclen" plastic per jaar vertegenwoordigen. Het voorgestelde verbod sluit aan bij groeiende zorgen over plastic afval wereldwijd, zoals blijkt uit de toegenomen focus in de industrie op plasticafvalbeheer, zoals waargenomen in bedrijfsdocumenten sinds 2016.

Politieke steun en internationaal precedent

Het voorgestelde verbod heeft steun gekregen van parlementsleden, waarbij Sir Robert Goodwill zijn goedkeuring uitsprak voor het verminderen van plastic verpakkingen in supermarktproducten. Deze stap volgt op de proactieve beslissing van Frankrijk in augustus 2023, waarbij een decreet werd ondertekend om de verkoop van plastic verpakt fruit en groenten te verbieden vanaf 30 juni 2026.

De mogelijke overstap naar losse producten in Britse supermarkten markeert een cruciaal moment in de strijd tegen plastic afval, in lijn met zowel milieuoverwegingen als internationale inspanningen om duurzame praktijken in de voedingsdetailhandel te bevorderen.

Packaging-gateway.com

Bron: Packaging Gateway