Geen nieuwe richtlijnen voor vegetarische benamingen in België
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Geen nieuwe richtlijn voor benamingen vega producten in België

  • 08 januari 2024

België zal geen nieuwe richtlijnen introduceren met betrekking tot de benaming van vegetarische producten. Dit besluit komt voort uit het gebrek aan consensus tussen belanghebbenden en politieke actoren, zoals aangegeven door federaal minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne.

In 2020 werd een werkgroep gevormd om de kwestie van productnamen zoals 'vegetarische kip' of 'vegan steak' aan te pakken. Het initiatief ontstond na een klacht van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en de Federatie van de vleeswarenproducenten en andere eiwitten (Fenavian), die pleitten voor een verbod op namen die verwijzen naar de dierlijke producten waarvoor de plantaardige alternatieven bedoeld zijn. De werkgroep omvatte vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen, waaronder het Algemeen Boerensyndicaat, de Federatie van de vleeswarenproducenten, Boerenbond, Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs, en vertegenwoordigers uit de plantaardige sector (ProVeg).

Argumenten voor en tegen

Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker van ABS, benadrukte dat het in het belang van producenten van plantaardige alternatieven is om unieke benamingen te gebruiken om consumentenrealisme te waarborgen. Aan de andere kant vreesden sommigen dat strenge regels de toegankelijkheid en promotie van vegetarisch voedsel zouden belemmeren, met name in het kader van de strijd tegen klimaatverandering, zoals opgemerkt door Groen-parlementslid Barbara Creemers.

Ontbreken van consensus

Hoewel er op een gegeven moment enige overeenstemming leek te zijn bereikt, kon met name de industrie, waaronder multinationals, zich niet vinden in de voorgestelde richtlijnen. Hetzelfde gold voor politieke vertegenwoordigers, met meningsverschillen tussen minister Dermagne, federaal landbouwminister David Clarinval en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand.

Terug naar af

De inspanningen om tot een gezamenlijk standpunt te komen, hebben niet tot resultaten geleid. Het huidige standpunt blijft onveranderd. Mark Wulfrancke wijst erop dat er op Europees niveau wel discussies gaande zijn over benamingen van vegetarische producten, en het is nu afwachten welke richting dat proces zal inslaan.

Vilt.be

Bron: VILT