Veranderingen in export van biologische producten naar VS
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Veranderingen in export bio producten naar VS

  • 26 februari 2024

De Nederlandse export van biologische levensmiddelen naar de Verenigde Staten ondergaat vanaf 19 maart 2024 een significante verandering. Exporteurs moeten zich aanpassen aan nieuwe regels om hun producten op de Amerikaanse markt te krijgen. Deze veranderingen zijn een direct gevolg van aangescherpte Amerikaanse regelgeving.

Exporteurs van biologische producten naar de VS worden geconfronteerd met de noodzaak van een begeleidend transactiecertificaat per zending. Dit certificaat moet geregistreerd staan in de Organic Integrity Database van de United States Department of Agriculture (USDA). Deze stap is cruciaal voor het behoud van de bio-status van elke zending. De certificaten, essentieel voor het handhaven van transparantie en traceerbaarheid, zullen door Skal worden geregistreerd in deze database. Hoewel de aanvraagprocedure bij Skal via Mijn.Skal.nl ongewijzigd blijft, vindt de uitgifte van deze certificaten nu plaats via de Organic Integrity Database.

Strengere Amerikaanse bioregelgeving

De reden voor deze verandering ligt in de recente aanscherping van de Amerikaanse bio-regelgeving. Het National Organic Program (NOP), onderdeel van de USDA, heeft deze stappen ondernomen om de groei van de biologische markt te ondersteunen. Tegelijkertijd is het doel om de controle op de biologische toeleveringsketens te verbeteren. Een NOP Import Certificaat is nu vereist voor alle biologische zendingen naar de VS. De exporteur moet dit certificaat aanvragen bij de relevante controle-instantie, in Nederland vertegenwoordigd door Skal. Skal speelt een cruciale rol in dit proces door de exportcertificaten te beoordelen en te registreren in de Organic Integrity Database, waarna de USDA NOP de certificaten uitgeeft.

Skal.nl

Bron: Skal