Veos zet dierlijk bloed om in drinkbaar water
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Veos zet dierlijk bloed om in drinkbaar water

  • 10 mei 2023

Veos, producent van dierlijke eiwitten voor de voedingsindustrie, investeert 2 miljoen euro in een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die dagelijks tot 150 kubieke meter dierlijk bloed filtert tot drinkbaar water. Deze investering kadert in de groei- en duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf, dat al eerder fors investeerde in zonnepanelen en warmtewisselaars.

Het productieproces van Veos vraagt veel water om de tanks te reinigen waarin het dierlijke bloed wordt opgeslagen. Tot nu toe gebruikte het bedrijf hiervoor uitsluitend grondwater dat uit de buurt werd opgepompt. Om de duurzame ambities extra kracht bij te zetten en het grondwater op peil te houden, ging Veos op zoek naar een alternatief om voortaan minder water op te pompen en toch over voldoende water te beschikken voor de uitbreiding van de productie.

Dat alternatief vond Veos in een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die dagelijks zorgt voor 150.000 liter extra drinkbaar water afkomstig uit bloed. Tijdens het productieproces wordt bloed ingedikt om het later vacuüm te gaan indrogen. Tijdens dat proces komt waterdamp vrij vanuit het bloed. Dat water wordt gezuiverd dankzij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie zodat het circulair kan worden ingezet in het productieproces. Op die manier verbruikt Veos tot 40% minder grondwater, 45.000.000 liter water op jaarbasis.

Met een jaarlijkse omzet van om en bij de 140 miljoen euro per jaar, 12 productiesites en 240 productie-installaties doet Veos het erg goed. Het bedrijf wil in de toekomst verder blijven groeien vanuit Zwevezele, waar het al sinds 1974 gevestigd is. Robert Slee, co-CEO van Veos, benadrukt het belang van duurzaamheid en lokale verankering. Het bedrijf is dan ook heel tevreden dat het op deze manier duurzaam kan uitbreiden.

Veos.be

Bron: Veos